Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε μέχρι να καταστραφούν τα τούνελ

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να καταστραφούν τα τούνελ, δήλωσε ο Νετανιάχου. Το Τελ Αβίβ δεν στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο να συζητήσει για εκεχειρία. Ξεπερνούν τα 1.650 άτομα οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Αναδιάταξη δυνάμεων από το Ισραήλ.

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε μέχρι να καταστραφούν τα τούνελ

O Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή Μπέιτ Λαχίγια που βρίσκεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο οι επιχειρήσεις στη νότια πλευρά συνεχίζονται. Οι δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να καταστραφούν τα τούνελ της Χαμάς ανέφερε ο Μπ. Νετανιάχου. Ο ίδιος δεν απέκλεισε διατήρηση των επιχειρήσεων ακόμα και μετά την καταστροφή των τούνελ.

Αναλυτικότερα, ένα μέρος των ισραηλινών δυνάμεων αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς ο στρατός διαπιστώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στόχου του, που είναι η καταστροφή των σηράγγων τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση, μια εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την αρχή της σύγκρουσης στις 8 Ιουλίου ο αριθμός των θυμάτων από την πλευρά των Ισραηλινών υπερβαίνει τα 1.650 άτομα. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς στρατιώτες αναζητούσαν έναν ισραηλινό αξιωματικό, ο οποίος εικάζεται ότι απήχθη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι είχε συλλάβει τον αξιωματικό ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εξαφάνισή του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Ισραηλινό στρατιώτη ούτε τις συνθήκες εξαφάνισής του» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή που απέστειλε σε δημοσιογράφους.

Νετανιάχου προς ΗΠΑ: Μην με αμφισβητείτε

Προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυνε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου είπε στον Λευκό Οίκο να μην συνεχίσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, τονίζουν ότι ο Νετανιάχου τους είπε: «Μην με αμφισβητήσετε ποτέ ξανά». Επίσης τους ζήτησε να του έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη για το θέμα της Γάζας και σχετικά με την απροθυμία της Χαμάς να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της εκεχειρίας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η έντονη αυτή αντίδραση έρχεται τη στιγμή που κορυφαίοι αξιωματικοί του Ισραήλ κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι είναι «αφελείς» αν πιστεύουν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα υπακούσει στους όρους για κατάπαυση του πυρός, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία.

Unicef: Σχεδόν 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Τα παιδιά είναι το 30% των άμαχων θυμάτων», εκτίμησε η Unicef, ο απολογισμός της οποίας βασίζεται στον αριθμό των νεκρών που η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει, ο οποίος όμως κινδυνεύει να αυξηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v