Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Έσπασε» η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για το «σπάσιμο» της εκεχειρίας, λίγη ώρα μετά την έναρξή της. Νοσοκομειακές πηγές από τη Γάζα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς από επίθεση ισραηλινών.

«Έσπασε» η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Ούτε 2 ώρες δεν άντεξε η νέα εκεχειρία Ισραηλινών-Χαμάς, για την οποία πίεσαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ. Λίγη ώρα αφού τέθηκε σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία θα είχε διάρκεια 72 ωρών, βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν εντός της Λωρίδας της Γάζας και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της εκεχειρίας. Η Χαμάς μιλά για επίθεση με τανκς και το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για παραβίασή της, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο συντονιστής των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέρεται να δήλωσε στον ΟΗΕ πως σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, η συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς έχει πλέον ακυρωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε και επισήμως τον τερματισμό της εκεχειρίας, τονίζοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι ένας στρατιώτης έχει απαχθεί από τη Χαμάς.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο φωτογράφο του και το υπουργείο Εσωτερικών των Παλαιστινίων, είχε μεταδώσει πως ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ στη Λωρίδα της Γάζας.

Νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, έκαναν λόγο για 40 νεκρούς από την επίθεση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανέφερε ότι από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άτομα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, τουλάχιστον 1.459 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι πολίτες, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 8.200 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 3 πολίτες, 61 στρατιώτες και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400.

Αργά χθες το βράδυ, το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες συμφώνησαν για εκεχειρία 72 ωρών, ενώ διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα μεταβούν στο Κάιρο για να συζητήσουν για πιο μακροπρόθεσμη λύση.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η εκεχειρία των 72 ωρών θα ετίθετο σε ισχύ στις 8 το πρωί.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση ΗΠΑ-ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε πως όλες οι παλαιστινιακές ομάδες θα τηρήσουν την εκεχειρία.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με συγκράτηση μέχρις ότου αρχίσει αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία, και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκειά της», δήλωναν ο Κέρι και ο Μπαν Κι-Μουν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμη ώστε να δοθεί στους αθώους πολίτες ένα αναγκαίο διάλειμμα από τη βία».

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση για εκεχειρία, ο Νετανιάχου, δεχόμενος έντονη κριτική για τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα, είχε πει πως δεν θα δεχθεί καμία εκεχειρία που σταματά το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της καταστροφής των τούνελ των Παλαιστινίων μαχητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Κέρι και Μπαν Κι-Μουν, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παρέμεναν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Παράλληλα, αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη αναμένονταν να μεταβούν στο Κάιρο για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας, με βάση τη σχετική ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v