Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητος στο 51,8 ο βιομηχανικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Ορατός ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης στην ευρωζώνη. Ο κλάδος μεταποίησης δεν αναπτύχθηκε τον Ιούλιο παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Markit για ανάπτυξη αλλά και πληθωρισμό.

Αμετάβλητος στο 51,8 ο βιομηχανικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Στάσιμος έμεινε ο κλάδος μεταποίησης της ευρωζώνης τον Ιούλιο, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για - μικρή έστω - ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit για τις δραστηριότητες του κλάδου μεταποίησης έμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 51,8. Σημειώνεται πως η αρχική εκτίμηση για το δείκτη Ιουλίου ήταν στο 51,9. 

"Η κατάσταση στην ευρωζώνη έχει σαφώς επιδεινωθεί από τα ελπιδοφόρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης που είδαμε τους προηγούμενους μήνες" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. Υποστήριξε πως η τελική ένδειξη για το δείκτη Ιουλίου ήταν κατώτερη της αρχικής εκτίμησης "πιθανότατα αντικατοπτρίζοντας την εντεινόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία προς τα τέλη του μήνα".

Προβληματισμό προκαλεί επίσης ο υποδείκτης τιμών, που υποχώρησε στο 50,1 από 50,4. Πλέον βρίσκεται οριακά πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη, εξέλιξη που επαναφέρει τις ανησυχίες περί αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη και τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για δράση. Μία ημέρα νωρίτερα, η Eurostat ανακοίνωσε υποχώρηση του πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών, στο 0,4%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v