Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Εξετάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη για την Corpbank

Καθώς το ομόλογο σε δολάρια της βουλγαρικής Corpbank -η οποία κατέρρευσε τον Ιούνιο- λήγει στις 8 Αυγούστου, ομάδα ομολογιούχων, μεταξύ των οποίων και hedge funds, ετοιμάζει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης για απάτη και ψευδή καταχώριση στοιχείων.

Βουλγαρία: Εξετάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη για την Corpbank

Οι κάτοχοι ομολόγων σε δολάρια της βουλγαρικής Corporate Commercial Bank (Corpbank) ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας στην περίπτωση που κηρυχθεί χρεοστάσιο στα ομόλογα και η τράπεζα κριθεί αφερέγγυα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας φαίνεται όλο και πιθανότερο μετά τη μαζική φυγή καταθέσεων από την τράπεζα τον Ιούνιο, η οποία ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να αναλάβει τον έλεγχο του τέταρτου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Βουλγαρίας, να κλείσει τις δραστηριότητές του και να μπλοκάρει την ανάληψη καταθέσεων.

Ακόμα δεν διαφαίνεται κάποια λύση για τη διάσωση της Corpbank, το κλείσιμο της οποίας πυροδότησε τη χειρότερη τραπεζική κρίση στη χώρα από τη δεκαετία του 1990, ιδιαίτερα αφού οι νομοθέτες απέρριψαν στις αρχές του μήνα το προτεινόμενο πακέτο διάσωσης.

Το ομόλογο, αρχικής αξίας 150 εκατ. δολαρίων, λήγει στις 8 Αυγούστου.

Ομάδα ομολογιούχων, στην οποία περιλαμβάνονται hedge funds και ιδρύματα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει σχηματίσει επιτροπή και έχει προσλάβει νομικό αντιπρόσωπο στη Βουλγαρία για την περίπτωση που η κυβέρνηση  αποφασίσει να καταστήσει αφερέγγυα την Corpbank, ανέφεραν οι πηγές.

Η μία εκ των πηγών, μάνατζερ λονδρέζικου hedge fund, είπε πως η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσαν τους ομολογιούχους τον Ιούνιο ότι θα είναι προστατευμένοι και ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω στο ακέραιο.

Εάν δεν το καταφέρουν, αυτό θα στείλει δυσάρεστο σήμα για το επενδυτικό κλίμα στη Βουλγαρία και θα αυξήσει το κόστος έκδοσης κρατικών ομολόγων μελλοντικά, σημείωσε ο μάνατζερ.

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη Βουλγαρία σε Αργεντινή της Ευρώπης», σημείωσε. «Αν η ωρίμαση αυτών των ομολόγων δεν γίνει εγκαίρως, αρκετοί ομολογιούχοι είναι προετοιμασμένοι να μηνύσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση για απάτη και ψευδή καταχώριση στοιχείων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Corpbank, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας μετέβησαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, καταφέρνοντας να προχωρήσουν με επιτυχία σε έκδοση ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρά τα επιδεινούμενα προβλήματα της Βουλγαρίας.

«Σχηματίστηκε επιτροπή πιστωτών που αντιπροσωπεύει πάνω από το απαιτούμενο 25% των ομολογιούχων», σημείωσε δεύτερη πηγή. «Η ομάδα απαρτίζεται από hedge funds και ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης και είναι έτοιμη να κηρύξει τα ομόλογα σε χρεοκοπία και απαιτητά και πληρωτέα, με το βλέμμα προς την 8η Αυγούστου», συμπλήρωσε.

Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη προς σχολιασμό των πληροφοριών αυτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v