Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Σε εκεχειρία 72 ωρών συμφώνησαν Ισραήλ-Παλαιστίνιοι

Σε ισχύ από τις 8 το πρωί σήμερα η εκεχειρία 72 ωρών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Έντονη κριτική στον Νετανιάχου για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα. Αντιπροσωπείες και από τις δύο πλέυρές μεταβαίνουν στο Κάιρο για διαπραγμάτευσεις για μακροχρόνια εκεχειρία.

Γάζα: Σε εκεχειρία 72 ωρών συμφώνησαν Ισραήλ-Παλαιστίνιοι

Σε τριήμερη εκεχειρία, η οποία ξεκινά σήμερα το πρωί, συμφώνησαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, ενώ διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα μεταβούν στο Κάιρο για να συζητήσουν για πιο μακροπρόθεσμη λύση.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η εκεχειρία των 72 ωρών θα τεθεί σε ισχύ στις 8 το πρωί.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση ΗΠΑ-ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε πως όλες οι παλαιστινιακές ομάδες θα τηρήσουν την εκεχειρία.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με συγκράτηση μέχρις ότου αρχίσει αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία, και να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκειά της», δήλωσαν ο Κέρι και ο Μπαν Κι-Μουν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμη ώστε να δοθεί στους αθώους πολίτες ένα αναγκαίο διάλειμμα από τη βία».

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση για εκεχειρία, ο Νετανιάχου, δεχόμενος έντονη κριτική για τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα, είχε πει πως δεν θα δεχθεί καμία εκεχειρία που σταματά το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της καταστροφής των τούνελ των Παλαιστινίων μαχητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Κέρι και Μπαν Κι-Μουν, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα μεταβούν στο Κάιρο για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας, με βάση τη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v