Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Νέα μείωση του QE κατά $10 δισ.

Στα $25 δισ. περιόρισε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων η Fed. Διατηρεί τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για σημαντικό χρονικό διάστημα. Παραμένουν οι αδυναμίες στην αγορά εργασίας. Μειοψήφισε ο Charles Plosser, διαφωνώντας με το guidance για τα επιτόκια.

Fed: Νέα μείωση του QE κατά $10 δισ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε την Τετάρτη το σχέδιο της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού στα $25 δισ. από $35 δισ. προηγουμένως.

Όπως αναμενόταν, η Fed αποφάσισε με 9 ψήφους υπέρ και 1 κατά για την περιστολή του προγράμματος κατά $10 δισ. O Charles Plosser διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, λέγοντας πως το guidance για τα επιτόκια δεν είναι το κατάλληλο, δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό να κινείται πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί λίγο πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «H πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί για παρατεταμένο διάστημα κάτω από το 2% έχει μειωθεί κάπως» επισημαίνεται. 

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν τα μέλη της Fed είναι διαφορετική από την προηγούμενη ανακοίνωση, όπου σημείωναν ότι ο πληθωρισμός «κινείται κάτω από το μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής» και ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η παραμονή του πληθωρισμού κάτω από το 2% για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα».

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης,  αυξήθηκε στο 1,8% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το Φεβρουάριο ήταν μόλις 0,8% υψηλότερα σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα, η Fed υπογράμμισε ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες στην αγορά εργασίας. «Μια σειρά από δείκτες στην αγορά εργασίας δείχνουν πως παραμένει η σημαντική υπο-αξιοποίηση πόρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η έμφαση στην κατάσταση της αγοράς εργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι έγινε μόλις λίγες ώρες αφότου το υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 4%.

Τον περασμένο μήνα η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 288.000 νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας στο 6,1%, το χαμηλότερο εδώ και έξι χρόνια.

Ωστόσο σε ομιλία της προς τους Αμερικανικούς βουλευτές αυτόν τον μήνα, η Janet Yellen επισήμανε πως ενώ η εκτίμηση της για την οικονομία έχει γίνει πιο θετική, ανησυχεί για σημάδια υστέρησης στην αγορά εργασίας, όπως η χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά προτού εξετάσουμε μια αύξηση των επιτοκίων» υποστήριξε.

Η Fed επανέλαβε ακόμα ότι αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για σημαντικό χρονικό διάστημα μετά την λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εξυπηρετική νομισματική πολιτική. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v