Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Ελπίδες για συμφωνία στο παρά πέντε

Ο δείκτης Merval στο Μπουένος Άιρες σημείωσε άνοδο ως και 7% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η απόδοση στα ομόλογα λήξης 2033 σε δολάρια υποχώρησε 117 μονάδες βάσης στο 8,832%.

Αργεντινή: Ελπίδες για συμφωνία στο παρά πέντε

Οι προσδοκίες για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και των hedge funds, οδήγησαν υψηλότερα την Τετάρτη τα ομόλογα και τις μετοχές του χρηματιστηρίου

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης Merval στο Μπουένος Άιρες σημείωσε άνοδο ως και 7% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ενώ άλμα πραγματοποίησαν οι τιμές των ομολόγων.

Η απόδοση στα ομόλογα λήξης 2033 σε δολάρια, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχώρησε 117 μονάδες βάσης στο 8,832%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών στηρίζεται στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών την Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής με τους εκπροσώπους των hedge funds συνεχίζονται και την Τετάρτη.

Η Αργεντινή πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τα hedge funds «γύπες» που έχουν μηνύσει τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Αργεντινής), όταν και λίγη η περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή τοκομεριδίων.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ανακοινώσει πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία θα υποβαθμίσουν τη χώρα σε default.

Σχέδιο τραπεζών της Αργεντινής για αποφυγή της χρεοκοπίας

Eν τω μεταξύ, οι τράπεζες ανέλαβαν πρωτοβουλία για να σωθεί η Αργεντινή από τη χρεοκοπία. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο σύνδεσμος τραπεζών της Αργεντινής, Adeba, εργάζεται πυρετωδώς σε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο των τραπεζών είναι να αγοράσουν το χρέος αποπληρώνοντας τα hedge funds με τρεις δόσεις μετρητών. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τον Αμερικανό Δικαστή Τόμας Γκριέζα να αναστείλει την απόφαση που απαγορεύει στο Μπουένος Άιρες να πληρώσει την επόμενη δόση των ομολόγων στους πιστωτές που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001.

Επίσης, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τις αποπληρώσει σε ομόλογα μετά τον Ιανουάριο. Κι αυτό γιατί βάσει των όρων της αναδιάρθρωσης του 2001, η Αργεντινή δεν μπορεί μέχρι και το τέλος του 2014 να εκδώσει ομόλογα με καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που προσέφερε στους πιστωτές που συμμετείχαν στο κούρεμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v