Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Η Χαμάς ζητά βοήθεια από τη Χεζμπολά

Νέες σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Στους 1.245 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από 200.000 αναζητούν καταφύγιο σε κτίρια του ΟΗΕ. Επανεξετάζεται το αρχικό σχέδιο εκεχειρίας που είχε δεχθεί το Ισραήλ, αλλά είχε απορρίψει η Χαμάς. Χιλή-Περού ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους στο Ισραήλ.

Γάζα: Η Χαμάς ζητά βοήθεια από τη Χεζμπολά

Έκκληση στη Χεζμπολά να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ απηύθυνε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μέσω του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti.

«Ελπίζπουμε πως το λιβανέζικο μέτωπο θα ανοίξει και μαζί θα παλέψουμε κατά αυτού του μορφώματος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λιβανέζικη αντίσταση θα σήμαινε πολλά», τόνισε.

Ο ηγέτης της Χεζμπολά, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, έχει ήδη δεσμευτεί ότι το κόμμα του θα σταθεί στο πλευρό της αντίστασης στη Γάζα.

«Η Χεζμπολά και η λιβανέζικη αντίσταση θα σταθούν με την καρδιά τους, τη θέλησή τους, την ελπίδα και τη μοίρα στο πλευρό της εξέγερσης και αντίστασης του παλαιστινιακού λαού», είχε δηλώσει σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι από το 2006, όταν και έληξε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, η κατάσταση στον Νότιο Λίβανο ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη.

Στην 22η ημέρα τους οι ισραηλινές επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, νέες σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς προσπάθειες για εκεχειρία.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση -η οποία ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου- έχει ήδη φτάσει τους 1.245, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πολίτες. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 53 στρατιώτες κατά τη διάρκεια μαχών, αλλά και 3 πολίτες.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο UNRWA, ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο οποίος προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία και σε άλλα κτίρια.

Ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν ρουκέτες σε σχολείο που βρίσκεται υπό την εποπτεία του, χωρίς όμως να επιρρίπτει ευθύνες σε κάποιον συγκεκριμένο. «Καταδικάζουμε την ομάδα ή τις ομάδες που έθεσαν σε κίνδυνο πολίτες βάζοντας αυτά τα πυρομαχικά στα σχολεία μας. Πρόκειται για μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας των κτιρίων μας. Ζητούμε οι εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας του ΟΗΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του UNRWA, Chris Gunness.

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές να ετοιμάζουν μια αναθεωρημένη πρόταση. Στο μεταξύ, η Χιλή και το Περού ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρέσβεις τους στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αρνείται να απελευθερώσει τα σύνορα της Γάζας για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για αφοπλισμό της Χαμάς.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες ότι επανεξετάζει την άνευ όρων πρόταση ανακωχής που είχε αρχικά αποδεχθεί το Ισραήλ αλλά είχε απορρίψει η Χαμάς, σημειώνοντας πως η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί σε αντιπροσωπεία Παλαιστινίων. Αξιωματούχος από το Ισραήλ ανέφερε πως η χώρα μπορεί να στείλει τους δικούς της αντιπροσώπους στο Κάιρο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, από τη Δυτική Όχθη, εξέφρασε τη στήριξή της σε εκεχειρία διάρκειας 24-72 ωρών, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζουχρί, αρνήθηκε την ανακοίνωση, επιβεβαίωσε όμως τις «έντονες, συνεχιζόμενες επαφές» για εκεχειρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v