Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aργεντινή: «Πράσινο φως» για πληρωμή ορισμένων ομολόγων

Ο δικαστής Τόμας Γκριέζα επέτρεψε την πληρωμή ορισμένων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής. Παραμένει η διορία της Τετάρτης για τους υπόλοιπους ομολογιούχους. Το βράδυ της Τρίτης ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με τα hedge funds.

Aργεντινή: «Πράσινο φως» για πληρωμή ορισμένων ομολόγων

Ο Αμερικανός δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση των hedge funds εναντίον της Αργεντινής αποφάσισε να επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει την Τετάρτη σε μια έκτακτη πληρωμή ορισμένων εκ των αναδιαρθρωμένων ομολόγων.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο δικαστής Τόμας Γκριέζα επέτρεψε την πληρωμή ορισμένων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, με το σκεπτικό ότι τα χρεόγραφα αυτά δεν μπορούν να διακριθούν από τα ομόλογα που έδωσε η χώρα στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol νωρίτερα το 2014 ως αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση της θυγατρικής της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μετά την απόφαση, η Citibank Argentina μπορεί να μεταφέρει στους επενδυτές τα χρήματα για την πληρωμή τοκομεριδίων στα ομόλογα της Repsol και στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα σε πέσο και δολάριο.

«Το δικαστήριο δεν μπορεί να διατάξει την αποπληρωμή των ομολόγων σε δολάριο χωρίς να διαταράξει και τον διακανονισμό με την Repsol» ανέφερε στην απόφαση του ο δικαστής Γκριέζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή κατέθεσε στα τέλη Ιουνίου πάνω από 1 δισ. δολάρια για την πληρωμή τοκομεριδίων.

Ωστόσο, ο δικαστής Γκριέζα εμπόδισε να μεταφερθεί το ποσό στους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων, επειδή η Αργεντινή δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του για την πλήρη αποζημίωση ομάδας hedge funds που αρνήθηκαν να μετέχουν στο «κούρεμα» το 2005 και το 2010.

Την Τετάρτη λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των ομολογιούχων αυτών. Η κυβέρνηση της Αργεντινής και τα hedge funds που την έχουν μηνύσει έχουν διορία μέχρι την Τετάρτη προτού η χώρα οδηγηθεί στη δεύτερη χρεοκοπία της.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής θα συναντηθούν την Τρίτη με τα hedge funds και τον ειδικό μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της Αργεντινής συναντήθηκαν δύο φορές με τον κ. Πόλακ, αλλά αρνήθηκαν να συναντηθούν με τα hedge funds.

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Reuters δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της WSJ για την απόφαση του δικαστή Γκριέζα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v