Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Νέα αύξηση επιτοκίων για να στηριχθεί το ρούβλι

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έκανε την έκπληξη. Προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για να προστατεύσει το ρούβλι.

Ρωσία: Νέα αύξηση επιτοκίων για να στηριχθεί το ρούβλι

Έκπληξη αποτελεί η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ μάλιστα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα σύσφιξη στη νομισματική πολιτική καθώς η ουκρανική κρίση μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις.

Έτσι, το βασικό επιτόκιο αυξάνεται από  το 7,5% στο 8%, ενώ από το Μάρτιο έχει ήδη καταγραφεί συνολική αύξηση του επιτοκίου 200 μονάδων βάσης. «Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ άλλων, και της ενίσχυσης του γεωπολιτικού κινδύνου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και συμπληρώνει: «Ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι ο αντίκτυπος από την υποτίμηση στο ρούβλι».  Το ρωσικό νόμισμα αντέδρασε ανοδικά στην είδηση και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 35,04 έναντι του δολαρίου.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v