Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Αυξάνονται τα στοιχήματα για χρεοκοπία

Tα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των ομολόγων της Αργεντινής προβλέπουν πιθανότητα χρεοκοπίας 44%. Δεν θα υπογράψω μια συμφωνία που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής, δήλωσε η πρόεδρος Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ.

Αργεντινή: Αυξάνονται τα στοιχήματα για χρεοκοπία

Οι traders ανεβάζουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Αργεντινής, καθώς απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για να καταλήξει η κυβέρνηση της χώρας σε συμβιβασμό με τα hedge funds «γύπες».

Με βάση στοιχεία του Bloomberg, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των ομολόγων της Αργεντινής προβλέπουν πιθανότητα χρεοκοπίας 44%, την υψηλότερη στον κόσμο και πολύ πάνω από το 28% της περασμένης εβδομάδας.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει διορία ως τις 30 Ιουλίου για να αποπληρώσει τα hedge funds που διεκδικούν πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Σημειώνεται πως ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα επικύρωσε νωρίτερα το 2014 απόφαση δικαστηρίου, με βάση την οποία το Μπουένος Άιρες δεν μπορεί να κάνει πληρωμές κουπονιών στους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν πρώτα δεν αποζημιώσει την ομάδα των hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» το 2005 και 2010.

Στα τέλη Ιουνίου ο δικαστής Γκριέζα μπλόκαρε πληρωμή άνω των 500 εκατ. δολαρίων που κατέθεσε η κυβέρνηση της Αργεντινής σε αμερικανική τράπεζα, με στόχο την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των hedge funds υπό τον συντονισμό ειδικού μεσολαβητή που διόρισε ο δικαστής Γκριέζα. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Η ακολουθία των γεγονότων δείχνει αύξηση της πιθανότητας χρεοκοπίας» ανέφερε ο Ντονάτο Γκουαρίνο, αναλυτής της Barclays.

Tην Πέμπτη η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, ανέφερε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα πως δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v