Η συζήτηση για ένα τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης είναι άστοχη, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 είναι μικρές, εκτιμά η Goldman Sachs.
Όπως τονίζει σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη, υπάρχουν ακόμα πόροι από το πρώτο πακέτο διάσωσης οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Όσον αφορά τη δεύτερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την άνοδο των επιτοκίων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι πρέπει να αποδοθούν περισσότερο στο υψηλότερο ρίσκο στην Πορτογαλία και στην γενικότερη αναταραχή στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα καταδεικνύει περισσότερο την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, είναι πως θα αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος.
«Σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους εστιάζουν περισσότερο στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και στην διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για το χρέος που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετώπιζαν ένα μέρος των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας» υπογραμμίζει η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κλειδί προς την κατεύθυνση αυτή.
«Για να πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σταθερή δέσμευση την προώθηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σημειώνεται στην έκθεση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Παράλληλα, η Goldman Sachs υποστηρίζει ακόμα πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι πολιτικά ανεπιθύμητο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι ισορροπίες στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν επιτρέπουν την ψήφιση επιπρόσθετων μέτρων και επιπλέον ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε δυσκολίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποφύγουν να προκαλέσουν μια κατάσταση μη ομαλής χρηματοδότησης» τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει πως είναι εφικτή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.