Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αναπτύχθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αναφέρει σε έκθεση της η Τράπεζα της Ισπανίας. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%.

Ισπανία: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Η ισπανική οικονομία ανέβασε στροφές το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ισπανίας αναφέρει πως το ΑΕΠ της Ισπανίας αναπτύχθηκε κατά 0,5%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,4%.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας είναι ελαφρός καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,4%.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοινώνει τις προβλέψεις της λίγο πριν την δημοσίευση των επίσημων στοιχείων. Η επίσημη έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Ιουλίου.

Εγχώρια ζήτηση

Οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές συνέχισαν να προσφέρουν στήριξη, σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ισπανίας επισημαίνει ακόμα πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ανακάμπτει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν το Μάρτιο. Όπως τονίζει, η εγχώρια ζήτηση θα συνεισφέρει περισσότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως στην ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας την αποδυνάμωση των εξαγωγών.

Παράλληλα, αναθώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014 και το 2015, στο 1,3% από 1,2% και στο 2% από 1,7% αντίστοιχα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v