Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα

Στο Κάιρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να προωθήσει συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Δεν συζητούν ούτε ολιγόωρη ανθρωπιστική παύση πυρός οι Ισραηλινοί. Ξεπερνούν τους 580 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Βοήθεια 47 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ στη Γάζα.

Πρωτοβουλία Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα

Στη 14η ημέρα της εισήλθε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατέφθασε στην περιοχή με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ βίαια επεισόδια σημειώνονται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου γιατροί δήλωσαν πως στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, όταν απωθούσαν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε στρατιωτικό τζιπ.

Το Ισραήλ δήλωσε πως Παλαιστίνιος σήμερα πυροβόλησε αυτοκίνητο και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό στην περιοχή της Ναμπλούς.

Σήμερα, επίσης, άλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Ντεΐρ αλ Μπαχάλ, οι τρεις εκ των οποίων ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 583 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.640. Το Ισραήλ μετρά 27 νεκρούς στρατιώτες και 2 νεκρούς πολίτες.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χαθεί ένας στρατιώτης του στη Γάζα και ότι θεωρείται νεκρός. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη. 

Το ισραηλινό Channel 10 News μετέδωσε ότι ο στρατός θεωρεί πως ο άνδρας σκοτώθηκε μαζί με άλλους 6 στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε τεθωρακισμένο όχημα την Κυριακή, όμως ο στρατός έχει αναγνωρίσει μόνο 6 πτώματα. 

Πιέσεις για εκεχειρία

Ο Τζον Κέρι έφτασε στο Κάιρο τη Δευτέρα και, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, είπε πως η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα για τις συνέπειες της αρμόζουσας και νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να αμυνθεί». Κατά τον ίδιο «καμία χώρα δεν μπορεί να μένει άπραγη όταν δέχεται επίθεση με ρουκέτες». «Πάντα όμως, σε οποιαδήποτε σύγκρουση, υπάρχει ανησυχία για τους πολίτες –για τα παιδιά, τις γυναίκες, τις κοινότητες που βρίσκονται στη μέση».

Ανώτατο στέλεχος το αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε πως η επίσκεψη του Κέρι στο Κάιρο έχει στόχο «την επίτευξη κατάπαυσης των εχθροπραξιών όσο το δυνατόν συντομότερα», όμως η διαδικασία θα είναι δύσκολη, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν πολύ σε ό,τι αφορά τους όρους της εκεχειρίας.

Ο Κέρι σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο το πρωί της Τετάρτης, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο ταξίδι του στην περιοχή, που μπορεί να περιλαμβάνει συνομιλίες με αξιωματούχους του Κατάρ.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μεταβαίνει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και προκειμένου να συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, Μοχάμεντ Ζαζααλ, δήλωσε πως, σε αντίθεση με διάφορες αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας. «Θα συμφωνήσουμε σε ανθρωπιστικές εκεχειρίες διάρκειας ωρών, όμως όχι σε μακροπρόθεσμη ανακωχή», τόνισε.

Η Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera, επιμένει για άρση της κατάληψης του Ισραήλ στη Γάζα και για αποφυλάκιση κρατουμένων, προκειμένου να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για την επίτευξη εκεχειρίας και για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Η Χαμάς έχει επαναλάβει την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και απελευθέρωσης κρατουμένων προκειμένου να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών.

«Οι όροι της εκεχειρίας είναι… μια πλήρης άρση του αποκλεισμού και στη συνέχεια η απελευθέρωση αυτών που συνελλήφθησαν προσφάτως στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια. «Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε σε έναν αργό θάνατο», τόνισε.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται για εκεχειρία αν δεν καταστρέψει πρώτα τις υποδομές της Χαμάς. «Δεν είναι ώρα να μιλάμε για εκεχειρία», είπε ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή και η αποστολή δεν μπορεί να τερματιστεί μέχρις ότου εξαλειφθεί η απειλή των τούνελ», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Haaretz, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως ούτε η ολιγόωρη ανθρωπιστική εκεχειρία βρίσκεται στην ατζέντα για την ώρα.

Ανώτατοι Ισραηλινοί παράγοντες ανέφεραν πως ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στις Περιοχές δήλωσε επισήμως στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ στη Γάζα

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησες πως οι ΗΠΑ θα αποστείλουν βοήθεια ύψους 47 εκατ. δολαρίων στη Γάζα για «ανακούφιση της άμεσης ανθρωπιστικής κρίσης» στην περιοχή.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. «Το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη και επαναλαμβάνει την μακροχρόνια ισχυρή προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v