Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων από αέρα και στεριά στη Γάζα

Το Ισραήλ έστειλε επιπλέον δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί από την πλευρά των Παλαιστινίων. Εσπασε η 2ωρη εκεχειρία. Χωρίς αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες. Με Μπαν Κι-Μουν και Μεσάαλ συναντάται ο Αμπάς.

Μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων από αέρα και στεριά στη Γάζα

Τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ανακοίνωσε το Ισραήλ, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος από τους παλαιστίνιους μαχητές. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διεργασίες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, χωρίς όμως να φαίνονται σημάδια προόδου.

Ακόμα και η 2ωρη εκεχειρία που αποφασίστηκε σήμερα δεν "άντεξε" ούτε μια ώρα με τους ισραηλινούς να κατηγορούν την Χαμάς ότι ξεκίνησε επίθεση.

Κάτοικοι της Γάζας είπαν πως οι χερσαίοι και ναυτικοί βομβαρδισμοί ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων 13 ημερών, ενώ σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας και μάρτυρες, από τους σημερινούς βομβαρδισμούς στη γειτονιά Σετζαγια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χαγιά, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο γιος του, η νύφη του και δυο παιδιά, ενώ κοντά στην πόλη της Ράφα σκοτώθηκαν άλλοι 4 Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «τη νέα σφαγή που διέπραξε η ισραηλινή κυβέρνηση στην Σετζάγια».

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα την Πέμπτη, μετά από δέκα ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών από αέρα και θάλασσα, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έστειλε επιπλέον δυνάμεις στο παλαιστινιακό έδαφος.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε πως τις τελευταίες 13 ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς απλοί πολίτες, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ γίνεται λόγος για πέντε στρατιώτες και δυο πολίτες νεκρούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού UNRWA του ΟΗΕ, περισσότεροι από 63.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα 55 καταφύγια του Οργανισμού.

Μικρή ανθρωπιστική εκεχειρία

Το Ισραήλ συμφώνησε για μία δίωρη ανθρωπιστική εκεχειρία σε μία συνοικία στη Λωρίδα της Γάζας η οποία σφυροκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς, δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εκεχειρία, την οποία ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, επρόκειτο να διαρκέσει από τις 1.30 έως τις 3.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Σετζάγια, όπου αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν πως τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Αυτή όμως, όπως προαναφέρθηκε δεν κράτησε ούτε μια ώρα.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν σήμερα από τους εντατικούς βομβαρδισμούς ενός προαστίου της Γάζας, ανεβάζοντας πάνω από 400 τον αριθμό των παλαιστινίων νεκρών κατά τη 13η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φθάσουν στη Σαράγια λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών. Πολλά πτώματα κείτονται στους δρόμους του προαστίου αυτού το οποίο πολλές χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν.

Διπλωματικός πυρετός

Εν τω μεταξύ, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σημειώσουν πρόοδο.

Το Κατάρ φιλοξενεί σήμερα συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, όπως είπε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του Κατάρ. Ο Μπαν αναμένεται επίσης μέσα στην εβδομάδα να μεταβεί σε Κουβέιτ, Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιορδανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την πηγή από το Κατάρ, ο Αμπάς αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ.

Αποτυχημένες προσπάθειες

Η Χαμάς είχε απορρίψει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τερματισμό των μαχών, λέγοντας πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τερματισμό του αποκλεισμού της παράκτιας περιοχής καθώς και επαναφορά της συμφωνίας εκεχειρίας του 2012.

Χθες η Αίγυπτος ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει αναθεώρηση της πρότασής της για εκεχειρία, ενώ πηγή της Χαμάς είπε πως η οργάνωση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τους όρους της για εκεχειρία.

Το Ισραήλ βλέπει με επιφύλαξη την μεσολάβηση του Κατάρ, που «φιλοξενεί» έναν μεγάλο αριθμό εξόριστων Ισλαμιστών από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του Μεσάαλ, ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η Αίγυπτος πρέπει να είναι μέρος της όποιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωρέν Φαμπιούς, ο οποίος μετέβη στο Ισραήλ μετά από τις επαφές που είχε σε Αίγυπτο και Ιορδανία, δήλωσε χθες πως οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας απέτυχαν.

«Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος για περισσότερα θύματα μεταξύ των πολιτών, που μας ανησυχεί», είπε ο Φαμπιούς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Η πρόσφατη αναζωπύρωση των εχθροπραξιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων προκλήθηκε τον περασμένο μήνα από τον θάνατο τριών εβραίων μαθητών, για τους οποίους το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς. Η Χαμάς ούτε επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Η προφανής εκδικητική δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου στην Ιερουσαλήμ, για την οποία το Ισραήλ έχει ήδη κατηγορήσει τρεις Ισραηλινούς, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ερντογάν: Το Ισραήλ «ξεπερνά και τον Χίτλερ στη βαρβαρότητα»

Την ίδια ώρα, βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες στο Ισραήλ ότι «ξεπέρασε και τον Χίτλερ στη βαρβαρότητα», με τις επιθέσεις που εξαπολύει στη Γάζα, ωστόσο προειδοποίησε τους Τούρκους να μην ξεσπάσουν στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν συνέχισε την ρητορική του κατά του εβραϊκού κράτους για την επίθεση αυτή, απειλώντας να βλάψει ακόμα περισσότερο τις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συμβουλεύοντας τους πολίτες του να αποφεύγουν την Τουρκία, επικαλούμενο το «δημόσιο αίσθημα», μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στην Τουρκία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για τις επιθέσεις στη Γάζα.

«(Οι Ισραηλινοί) δεν έχουν συνείδηση, δεν έχουν τιμή, δεν έχουν υπερηφάνεια. Αυτοί που καταδικάζουν μέρα-νύχτα τον Χίτλερ, έχουν ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε πολιτική συγκέντρωση υποστηρικτών του.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπερασπίζονται τις «δυσανάλογες» τακτικές του Ισραήλ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία του μουσουλμανικού κόσμου να πάρει μια ισχυρότερη θέση για το θέμα.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους υποστηρικτές του να μην ξεσπάσουν στον εβραϊκό πληθυσμό της Τουρκίας. «Δεν εγκρίνω οποιαδήποτε (κακή) συμπεριφορά έναντι των εβραίων κατοίκων μας στην Τουρκία, παρά τα όσα συμβαίνουν. Γιατί; Είναι πολίτες αυτής της χώρας», τόνισε ο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία ζουν περίπου 17.000 εβραίοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v