Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IIF: Προειδοποιεί για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Το IIF ανέφερε πως η επιβολή νέων κυρώσεων είναι πιθανή αν οι έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουκρανία βρουν στοιχεία που εμπλέκουν την Ρωσία.

IIF: Προειδοποιεί για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) προειδοποίησε την Παρασκευή ότι νέες κυρώσεις στην Ρωσία θα «παγώσουν» περαιτέρω την οικονομία και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από την άντληση ξένων κεφαλαίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το IIF ανέφερε πως η επιβολή νέων κυρώσεων είναι πιθανή αν οι έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουκρανία βρουν στοιχεία που εμπλέκουν την Ρωσία.

Από τις τέσσερις εταιρείες που βρέθηκαν την Τετάρτη στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ, η Rosneft είναι η πιο ευάλωτη εξαιτίας των υψηλών χρηματοδοτικών απαιτήσεων για το υπόλοιπο του έτους. Οι άλλες ρωσικές εταιρείες ήταν η Gazprombank, η Novatek και η Vnesheconombank.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, οι τέσσερις εταιρείες πρέπει να αποπληρώσουν συνολικά δάνεια ύψους 32,3 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια, ποσό που είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί.

Το IIF τόνισε πως μέχρι τώρα οι κυρώσεις είχαν σαν στόχο μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονταν με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Ωστόσο αν οι έρευνες καταλήξουν σε στοιχεία εις βάρος της Ρωσίας, υπάρχει ο κίνδυνος οι κυρώσεις αυτές να διευρυνθούν, για να συμπεριλάβουν και άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά (κυρώσεις επιπέδου 3).

«Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αν αυτές οι κυρώσεις επιπέδου 3 διατηρούνταν για πολύ καιρό» ανέφερε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙIF, Hung Tran

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v