Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Διεύρυνση των επιχειρήσεων ετοιμάζει το Ισραήλ

Διαταγή Νετανιάχου στον στρατό να προετοιμαστεί για διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων. Στόχος τα τούνελ, λέει το Ισραήλ. Εισχώρηση μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος. Μειώνεται η ισραηλινή διπλωματική παρουσία στην Τουρκία.

Γάζα: Διεύρυνση των επιχειρήσεων ετοιμάζει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως διέταξε τον στρατό να προετοιμαστεί για διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων που ξεκίνησε από χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ισραηλινοί στρατιώτες, με τανκς, βαρύ πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, εισέβαλαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας ήδη εξαπολύσει 2.100 αεροπορικές επιθέσεις μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν το μπαράζ των ρουκετών που έπεφταν από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ισραήλ, Παλαιστίνιοι μαχητές εισχώρησαν στο Ισραήλ διά θαλάσσης και μέσω ενός δικτύου τούνελ που είχαν σκαφτεί κάτω από τα σύνορα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως ο στόχος των χερσαίων επιχειρήσεων είναι τα «τούνελ του τρόμου» που δεν έχει καταφέρει να πλήξει η ισραηλινή αεροπορία.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο υπουργείο Άμυνας, ο Νετανιάχου δήλωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στον στρατό «να προετοιμαστεί για σημαντική επέκταση της χερσαίας επιχείρησης». «Το πρώτιστο μέλημα που μας καθοδηγεί είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και της ειρήνης στη χώρα».

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα σήμερα το πρωί, πλήττοντας στόχους και χρησιμοποιώντας τα τανκς και το πεζικό του κατά των μαχητών της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης τους σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης.

Χθες το Ισραήλ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η επιχείρηση θα είναι περιορισμένη και θα στοχεύει μόνο σε τούνελ, ενώ ανέφερε πως δεν έχει στόχο να ανατρέψει τη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Sami Abu Suhri απάντησε «προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας ανόητης πράξης».

Από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δέκα ημέρες, έχουν χάσει τη ζωή τους 251 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους πολίτες.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως μειώνει τη διπλωματική αντιπροσωπεία του στην Τουρκία «στο ελάχιστο απαιτούμενο» μετά τους εκατοντάδες Τούρκους έξω από την κατοικία του κορυφαίου Ισραηλινού διπλωμάτη στην Άγκυρα.

Όπως μετέδωσε το AP, εκατοντάδες διαδηλωτές έριξαν πέτρες στο σπίτι του διπλωμάτη, ενώ το πρακτορείο Dogan ανέφερε πως η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης απώθησε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στον χώρο του Ισραηλινού Προξενείου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ahmet Davutoglu, δήλωσε πως η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ «δοκιμάζει τη συνείδηση της ανθρωπότητας», ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για το θέμα.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως η τουρκική αστυνομία δεν κατάφερε να παράσχει επαρκή προστασία στην πρεσβεία του Ισραήλ και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «κατάφορη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων», προσθέτοντας πως οι οικογένειες των διπλωματών θα επαναπατριστούν στο Ισραήλ.

Μέρκελ: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε πως υπάρχει μια «νέα ποιότητα» στα όπλα που χρησιμοποιεί η Χαμάς κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι χώρες που δέχονται επίθεση πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποδεχθούν επώδυνους συμβιβασμούς, όμως στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ σε ό,τι αφορά την αυτοάμυνα», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v