Κίνδυνος διάσπασης για τις βρετανικές τράπεζες

Η βρετανική αρχή για θέματα ανταγωνισμού ξεκινά πλήρη έρευνα στις τράπεζες. Κάνει λόγο για ελλιπή ανταγωνισμό κυρίως στην αντιμετώπιση των ιδιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ποιες τράπεζες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κίνδυνος διάσπασης για τις βρετανικές τράπεζες

Αντιμέτωπες ακόμη και με τον κίνδυνο διάσπασης βρίσκονται οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας καθώς οι αντιμονοπωλιακές αρχές της χώρας ξεκίνησαν πλήρη έρευνα, κατόπιν έντονων πιέσεων από πολιτικούς και καταναλωτές για την έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ανακοίνωσε ότι ξεκινά πλήρη έρευνα για τη λειτουργία του βρετανικού τραπεζικού κλάδου, που δεν θα αφορά μόνο το δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – όπως αναμενόταν αρχικά – αλλά θα επεκταθεί σε προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς κάθε μεγέθους.

«Η έρευνά μας καταλήγει ότι παρά τις κάποιες θετικές εξελίξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού» εξηγεί ο Άλεξ Κρίσχολμ, διευθύνων σύμβουλος της CMA. Η τελευταία ιδρύθηκε τον Απρίλιο, είναι η νέα ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για θέματα ανταγωνισμού και έχει τη δυνατότητα να επιβάλει δομικές αλλαγές, όπως η διάσπαση των τραπεζών που κρίνει ότι έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ή αλλαγές σε θέματα λειτουργίας, όπως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες στους πελάτες.

Οι κρατικές τράπεζες Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland έχουν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτή την έρευνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v