Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταφορές: «Πλημμύρισαν» οι ουρανοί αεροπλάνα

Μεγάλη αύξηση πτήσεων σε όλο τον κόσμο σε σχέση με πέρυσι. Ποια περιοχή του πλανήτη αποτελεί τον ισχυρότερο «μαγνήτη». Που καταγράφεται μείωση στην επιβατική κίνηση και γιατί.

  • Του Παύλου Υψηλάντη
Μεταφορές: «Πλημμύρισαν» οι ουρανοί αεροπλάνα

Σε όσους αναζητούν ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ο κλάδος των αερομεταφορών δείχνει να εκπέμπει ένα ασθενές ακόμα αλλά ευδιάκριτο «σήμα».

Αν πιστέψουμε τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG, τον Ιούλιο τα αεροπλάνα που θα πετούν πάνω από τα κεφάλια μας ίσως είναι περισσότερα ακόμα κι από τα κουνούπια στον Αμαζόνιο!

Σύμφωνα με τον OAG, το μήνα που διανύουμε οι θέσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις σε όλο τον κόσμο φθάνουν τα 395 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,7 εκατ. θέσεις ή 4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013. Ο αριθμός των πτήσεων που είναι προγραμματισμένες για τον τρέχοντα μήνα φθάνει τα 2,9 εκατ. εμφανίζοντας αύξηση 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Μόλις δύο περιοχές, η Αφρική και η Βόρεια Αμερική, καταγράφουν μείωση για το μήνα Ιούλιο αλλά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στις διεθνείς πτήσεις από/προς την Αφρική καταγράφηκε μείωση 3% η οποία μεταφράζεται σε 334.000 λιγότερες θέσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Μείωση ο,3% ή 225.856 λιγότερες θέσεις έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον OAG για δρομολόγια εντός της Βόρειας Αμερικής.

Αύξηση, αντίθετα, καταγράφεται στις διεθνείς πτήσεις από/προς τη Βόρεια Αμερική, αλλά και στα δρομολόγια εντός Αφρικής. Έτσι, ενώ οι προγραμματισμένες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Β. Αμερικής εμφανίζουν μείωση, την ίδια στιγμή καταγράφεται ισχυρή τάση για διεθνή ταξίδια από και προς την περιοχή με τις προγραμματισμένες πτήσεις αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις να είναι 7% περισσότερες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013.

Διαφορετική παρουσιάζεται η εικόνα των αεροπορικών μετακινήσεων στην Αφρική. Ενώ τα διεθνή δρομολόγια μειώθηκαν για το μήνα που διανύουμε, την ίδια στιγμή τα στοιχεία του OAG καταγράφουν αύξηση 3% στις διαθέσιμες θέσεις και 2% στον αριθμό των πτήσεων για προορισμούς εντός της μαύρης ηπείρου.

Για εκείνους που αναρωτιούνται ακόμα για την περιοχή του πλανήτη που εμφανίζει την ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική, τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης για το μήνα που διανύουμε έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση: η νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός!

Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν παρερμηνείες. Μόνο κατά το μήνα Ιούλιο οι διαθέσιμες θέσεις σε προγραμματισμένα δρομολόγια από/προς τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό αγγίζουν τα 125 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση 7,8 εκ. θέσεων ή +6,6%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v