Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στίγκλιτς: Χαιρετίζει την ίδρυση τράπεζας από BRICS

Η ίδρυση της νέας αναπτυξιακής τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα, που αντανακλά την αποτυχία των παλιών θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα να προσαρμοστούν στις αλλαγές, υποστήριξε ο Τζ. Στίγκλιτς.

Στίγκλιτς: Χαιρετίζει την ίδρυση τράπεζας από BRICS

Η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας από τις χώρες BRICS θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, τονίζοντας πως αντανακλά την ανεπάρκεια των παλιών θεσμών να προσαρμοστούν στην εποχή.

«Είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις» ανέφερε ο κ. Στίγκλιτς για την ίδρυση της νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

«Πρώτον, η ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, ειδικά στις αναδυόμενες χώρες, ανέρχεται σε κάποια τρισεκατομμύρια το χρόνο και υπάρχοντες θεσμοί δεν έχουν τους πόρους για να τις καλύψουν» ανέφερε στο True Democracy Now.

«Η ίδρυση της τράπεζας θα αυξήσει την ροή των χρημάτων που κατευθύνονται για την στήριξη υποδομών, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όλες αυτές τις ανάγκες που είναι τόσο εμφανείς στις πιο φτωχές χώρες» ανέφερε ο κ. Στίγκλιτς.

«Επιπλέον αντανακλά μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική εξουσία. Οι χώρες BRICS είναι σήμερα πιο πλούσιες από ότι ήταν οι ανεπτυγμένες χώρες όταν ιδρύθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο, αλλά οι παλιοί θεσμοί δεν έχουν προσαρμοστεί» επισήμανε.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των χωρών BRICS κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για την ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας και ενός αποθεματικού νομισματικού ταμείου. Η έδρα της τράπεζας των BRICS θα βρίσκεται στην Σαγκάη και θα έχει αρχικά κεφάλαια $100 δισ. Ο πρώτος επικεφαλής της τράπεζας θα είναι Ινδός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v