Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη αθέτηση πληρωμών στην Espirito Santo

Η Rioforte Investments δεν κατέβαλε πληρωμή 847 εκατ. προς την Portugal Telecom. Αύριο λήγει δεύτερο χρέος 50 εκατ. Αναμένεται αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Μπαράζ εξελίξεων και αλλαγή όρων στη συγχώνευση Portugal Telecom με Brazil Oi.

Δεύτερη αθέτηση πληρωμών στην Espirito Santo

Τα δεινά δεν σταματούν για τον όμιλο της Espirito Santo, όπως και οι επιπτώσεις στο επιχειρηματικό τοπίο της Πορτογαλίας. Δεύτερη εταιρεία του ομίλου, η Rioforte Investments, αθέτησε πληρωμή 847 εκατ. ευρώ προς την Portugal Telecom. Υπάρχει ένα επιπλέον χρέος της Rioforte στην πορτογαλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που λήγει την Πέμπτη 17/7.

Παράλληλα όμως, στο πλαίσιο των «αιμομικτικών» σχέσεων του ομίλου, η Espirito Santo κατέχει το 10% της Portugal Telecom. Για αυτόν τον λόγο και η μετοχή της τελευταίας δέχθηκε έντονες πιέσεις, ενώ ο ιός της Espirito Santo έπληττε τις αγορές διεθνώς. Έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν και για τη βιωσιμότητα της προγραμματισμένης συγχώνευσης μεταξύ της Portugal Telecom και της Brazil Oi.

Οι δύο εταιρείες ωστόσο, αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν στο σχέδιο για τη δημιουργία ενός διατλαντικού ομίλου, παρά τα εμπόδια. Θα υπάρξουν ωστόσο αλλαγές. Η Portugal Telecom δέχθηκε να μεταφέρει στην Oi μετοχές, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της στη νεοσύστατη εταιρεία στο 25,6%, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της έδινε το 39,6%.

Οι αγορές, ωστόσο, που ανησυχούσαν για το σενάριο πλήρους εγκατάλειψης της συμφωνίας λόγω των χρεών της Rioforte αναθάρρησαν από την είδηση με αποτέλεσμα η μετοχή της Portugal Telecom να καταγράψει άλμα 5,5%. «Οι δύο εταιρείες παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης» αναφέρει η ανακοίνωση της Portugal Telecom και συμπληρώνει πως οι νέοι όροι «δίνουν τον χρόνο που ενδεχομένως να απαιτείται για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία από το χρέος της Rioforte».

Σε ό,τι αφορά τη Rioforte, οι αγορές αναμένουν ότι θα κατατεθεί αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις, αναφέρει πως η αίτηση θα κατατεθεί στο Λουξεμβούργο (όπου είναι η έδρα της εταιρείας) «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες». «Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και σε άλλα βήματα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις από τους πιστωτές» σχολιάζει η WSJ.

Η δαιδαλώδης δομή του ομίλου Espirito Santo όμως προκαλεί μπαράζ προβλημάτων. Η Rioforte είναι θυγατρική της Espirito Santo International. Παράλληλα όμως έχει μερίδιο 49% στον όμιλο Espirito Santo Financial Group, ο οποίος διαθέτει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.

«Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με το μερίδιο της Rioforte στην Espirito Santo Financial Group εάν η πρώτη καταθέσει αίτηση προστασίας από τους μετόχους» σχολιάζει η Wall Street Journal και συμπληρώνει: «Η ίδια η Espirito Santo Financial Group εξετάζει και τη δική της έκθεση στην Espirito Santo International».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v