Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αίγυπτο ο Αμπάς για την πρωτοβουλία εκεχειρίας

Το Ισραήλ καλεί χιλιάδες παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική και βόρεια Γάζα, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Στην Αίγυπτο σήμερα ο Αμπάς για την πρωτοβουλία κατάπαυσης πυρός, η οποία έχει απορριφθεί από τη Χαμάς. Στα $32 εκατ. το ημερήσιο κόστος της επιχείρησης.

Στην Αίγυπτο ο Αμπάς για την πρωτοβουλία εκεχειρίας

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Abd-al-Fattah al-Sisi, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την διασφάλιση της επιτυχίας της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για επίτευξη άμεση κατάπαυση πυρός και σταθεροποίηση της εκεχειρίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο παλαιστίνιος πρόεδρος προγραμματίζει να επισκεφθεί την Τουρκία στις 18 Ιουλίου, για να συζητηθεί το ίδιο θέμα. Κατά τον ίδιο, ο Αμπάς θα έχει επαφές με άραβες και διεθνείς παράγοντες προκειμένου να συζητηθεί η εκεχειρία και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι τις 8 το πρωί σήμερα προειδοποιούσαν με φωνητικά μηνύματα οι ισραηλινές δυνάμεις τους κατοίκους της ανατολικής και βόρειας Γάζας, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί πολιτών εν όψει επαπειλούμενων επιθέσεων, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς, πάντως, κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μην υπακούσουν, λέγοντας πως η προειδοποίηση αυτή αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» του Ισραήλ.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από την παλαιστινιακή πλευρά, το Ισραήλ με παρεμβολές του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της τηλεόρασης Al-Aqsa, άρχισε να μεταδίδει σλόγκαν κατά της Χαμάς και των Ταξιαρχιών Al Qassam. «Όποιος δεν γνωρίζει πώς να ανέβει στα βουνά, θα ζει για πάντα σε τρύπες (τούνελ)», ήταν το μήνυμα που μεταδίδονταν, συνοδευόμενο από μια εικόνα της ισραηλινής σημαίας. Παράλληλα, μεταδίδονταν εικόνες του ισραηλινού στρατού να παρακολουθεί και να καταστρέφει εκτοξευτήρες πυραύλων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτια αρκετών ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια (βόρεια).

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, έχουν χάσει τη ζωή τους 204 παλαιστίνιοι, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ χθες ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση, αν και ο στρατός έχει αναπτύξει στρατεύματα πεζικού και άρματα πέριξ της Γάζας, κινητοποιώντας 40.000 εφέδρους ενόψει μιας πιθανής εισβολής, μια επιλογή που μπορεί να στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η Χαμάς απέρριψε την εκεχειρία

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν έχει "άλλη επιλογή" παρά να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς.

"Μια διπλωματική λύση θα ήταν καλύτερη, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχθήκαμε την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας. Όμως η Χαμάς δεν μας άφησε άλλη επιλογή παρά να επεκτείνουμε και να εντείνουμε την εκστρατεία μας εναντίον της", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Χαμάς, εξηγώντας τους λόγους απόρριψης αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία, είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί γι αυτήν παρά μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως τόνισε, καμιά εκεχειρία δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2006, το άνοιγμα του μεθοριακού σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Αποπομπή ισραηλινού υφυπουργού Άμυνας

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υφυπουργό Άμυνας, Ντάνι Ντάνον, διότι επέκρινε δημόσια τις αποφάσεις που αφορούσαν την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντάνον, του κόμματος Λικούντ, επέκρινε στην απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία. "Για μια ακόμη φορά η Χαμάς είναι αυτή που δίνει τον τόνο σε αυτήν την επιχείρηση. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να διορθώσουμε το λάθος που έγινε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί", είπε χαρακτηριστικά.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο Ντάνον έχει από καιρό τεθεί στο περιθώριο από τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν. Πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι του είχε δοθεί η θέση του υφυπουργού Άμυνας σε μια προσπάθεια του Νετανιάχου να κατευνάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι καθαίρεσε τον Ντάνον επειδή τα σχόλιά του καταδεικνύουν "μεγάλο βαθμό ανευθυνότητας" ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Μετά την απομάκρυνσή του ο Ντάνον άσκησε και πάλι κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Νετανιάχου τηρεί μια αδύναμη διπλωματική γραμμή τον τελευταίο χρόνο.

Στα $32 εκατ. ημερησίως το κόστος της επιχείρησης

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, δήλωσε πως «η επιχείρηση 'Προστατευμένη Παρυφή' δεν είναι μια επιχείρηση χαμηλού κόστους, όμως δεν υπάρχει φθηνή στρατιωτική επιχείριση. Όμως δεν υπάρχει κόστος που δεν θα πληρώναμε για τους πολίτες του Ισραήλ».

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο πηγές από την Ιερουσαλήμ εκτιμούν πως το ημερήσιο κόστος της επιχείρησης ανέρχεται στα 32,1 εκατ. δολάρια. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ισραηλινός στρατός θα ζητήσει επιπλέον κονδύλια, όταν τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να καλύψει το κόστος.

Οι νέες συγκρούσεις έρχονται σε μια περίοδο που η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χαμηλότερο του προβλεπόμενου.

Ο Λαπίντ, πάντως, διευκρίνισε πως ο λόγος για τον οποίον δεν έχει γίνει χερσαία εισβολή στη Γάζα, δεν είναι οικονομικός. «Η ισραηλινή οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, και οι εχθροί μας πρέπει να καταλάβουν ότι η οικονομική ισχύς μας, μας δίνει το περιθώριο και την δυνατότητα να συνεχίσουμε με μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση –ακόμα και μια ευρύτερη επίθεση, εάν χρειαστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v