Σουηδία: Στο τραπέζι πιο αυστηροί όροι για στεγαστικά

Tην εφαρμογή μιας ενιαίας πιο αυστηρής πολιτικής για την χορήγηση στεγαστικών δανείων διαπραγματεύονται οι σουηδικές τράπεζες.

Σουηδία: Στο τραπέζι πιο αυστηροί όροι για στεγαστικά

Η επικεφαλής της Σουηδικής Ένωσης Τραπεζών, Annika Falkengren, ανέφερε σε συνέντευξη της στο Bloomberg πως οι διοικήσεις των τραπεζών της χώρας εξετάζουν την εφαρμογή πιο αυστηρών κανονισμών για την χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Η ίδια σημείωσε ότι ο στόχος είναι να γίνουν πιο αυστηροί οι σημερινοί κανόνες που αναγκάζουν τους δανειολήπτες να μην αγοράζουν στεγαστικά δάνεια που υπερβαίνουν το 70% της αξίας του ακινήτου.

«Αυτό που συζητούμε στην ένωση τραπεζών είναι πως θα πρέπει να έχουμε κάποιους κοινούς κανόνες» σημείωσε η κ. Falkengren από τα κεντρικά της ένωσης στην Στοκχόλμη. «Αυτό που συζητούμε τώρα είναι η τοκοχρεωλητική απόσβεση να πέσει κάτω από το 70%» πρόσθεσε.

Η κ. Falkenberg υποστήριξε πως μια κοινή προσέγγιση μεταξύ των τραπεζών θα αποτρέψει τον κίνδυνο να χαθούν πελάτες εξαιτίας της επιβολής πιο αυστηρών κανονισμών.

Οι συνομιλίες των σουηδικών τραπεζών εντάσσονται σε μια συνολική εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο δανεισμός των νοικοκυριών έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, με την κεντρική τράπεζα να υπολογίζει πως ξεπερνάει το 370% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο δανεισμός επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,3% τον Μάιο.

«Η τραπεζική βιομηχανία πρέπει να συγχρονίσει τις κινήσεις της, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόζεις μια νέα κουλτούρα» ανέφερε η κ. Falkenberg. «Μια τράπεζα δεν αλλάζει μόνη της τον τρόπο που δρουν οι πελάτες» τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει λάβει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η αύξηση της στάθμισης ρίσκου για τα στεγαστικά και η εισαγωγή αυστηρών κεφαλαιακών κανονισμών. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Anders Borg έχει προειδοποιήσει πως ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως η ταχύτερη απόσβεση των δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v