Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Βάζει τέλος στην εκεχειρία με νέες επιθέσεις

To Iσραήλ έσπασε την εξάωρη κατάπαυση πυρός απαντώντας με νέες αεροπορικές επιθέσεις στην εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο πρώτος Ισραηλινός νεκρός από ρουκέτα της Χαμάς. Για κρατική τρομοκρατία κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ο Ερντογάν.

Ισραήλ: Βάζει τέλος στην εκεχειρία με νέες επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις έξι ώρες αφότου το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας είχε ανακοινώσει ότι εγκρίνει την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία. 

«Ισραηλινές δυνάμεις κάνουν και πάλι επιθέσεις» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.

Η αιγυπτιακή πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Χαμάς, όσο και από την ένοπλη πτέρυγά της, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ. Μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας σειρά ρουκετών εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την αναχαίτιση από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος πολλών ρουκετών πάνω από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επλήγη εργοστάσιο στην πόλη Ασντόντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.Το δίκτυο Channel Two TV μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν δέκα ρουκέτες.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είχε εγκρίνει την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εφαρμογής της στις 09.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Με βάση δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ, η οργάνωση απέκλεισε την εφαρμογή εκεχειρίας χωρίς της ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ. «Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαρχούμ, ενώ ακολούθησε η απορριπτική απάντηση των Ταξιαρχιών.

Η Χαμάς ζητά τον τερματισμό των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο πρώτος Ισραηλινός νεκρός από ρουκέτα της Χαμάς

Ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε σήμερα από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για τον πρώτο Ισραηλινό που χάνει τη ζωή του, μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου μικρού βεληνεκούς που έπληξε την περιοχή του Ερέζ, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το θύμα ήταν 38 ετών και είχε πάει στη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ για να μοιράσει τρόφιμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.

Ερντογάν: Το Ισραήλ ασκεί «κρατική τρομοκρατία»

O Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι ασκεί "κρατική τρομοκρατία" βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας και διαπράττοντας "σφαγή" μεταξύ των Παλαιστινίων κατοίκων της.

"Μέχρι πότε ο κόσμος θα συνεχίσει να μένει σιωπηλός απέναντι σε αυτήν την κρατική τρομοκρατία;", αναρωτήθηκε ο Ερντογάν στην ομιλία του ενώπιον βουλευτών του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αποκλείοντας κάθε εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το εβραϊκό κράτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v