Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πάνω από 4 δισ. η διαθέσιμη ρευστότητα

«Λεφτά υπάρχουν»… αρκεί να είναι φερέγγυοι οι δανειολήπτες. Το «σήμα» αυτό έρχεται από τον τραπεζικό χώρο, ενώ από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών προκύπτει ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν στην αγορά πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Πάνω από 4 δισ. η διαθέσιμη ρευστότητα

Η επικοινωνιακή πίεση που ασκείται το τελευταίο διάστημα στις τράπεζες -και από την πλευρά της κυβέρνησης- προκειμένου να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας οδηγεί τραπεζικά στελέχη στο να επανέλθουν στο θέμα σημειώνοντας ότι βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων αναδιάρθρωσης έχουν τη δυνατότητα να δώσουν νέα εταιρικά δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η επιτυχής επάνοδός τους στις αγορές με την άντληση 2,25 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων και η εντεινόμενη απομόχλευση του χαρτοφυλακίου τους επιτρέπουν σταδιακά τη σημαντική αύξηση των νέων χορηγήσεων. Εφόσον, δε, υπάρξει λύση στο θέμα των επιλέξιμων ενεχύρων που μπορούν να προσκομίσουν στην ΕΚΤ, η δυνατότητα παροχής δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διευρυνθεί σταδιακά.

Τραπεζικοί κύκλοι, όμως, διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται να υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων για τις νέες χορηγήσεις, καθώς υπάρχουν οι επιταγές της DG Comp και ο επιτόπιος έλεγχος από τους monitoring trustees. Κι από την άλλη, υποστηρίζουν, δεν υφίσταται ισχυρή ζήτηση για δάνεια από «καλές» επιχειρήσεις, παρ΄όσα αναφέρονται συχνά περί του αντιθέτου. Γεγονός για το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έχουν ήδη ενημερωθεί αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σημειώνεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί δημοσίως ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ζητώντας από την κυβέρνηση την παροχή φορολογικών κινήτρων για νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς κλάδους και δραστηριότητες ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση για δάνεια.

Η θέση της Εθνικής στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι βαρύνουσας σημασίας. Αφενός γιατί είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 84%, αφετέρου γιατί τρέχει ήδη πρόγραμμα νέων χορηγήσεων σε επιχειρήσεις ύψους ως 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Πρόσθετο ζήτημα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά είναι και η ενίσχυση των καταθέσεων (παραμείνει αναιμική τους τελευταίους μήνες), για το οποίο οι τραπεζίτες έχουν από καιρό ζητήσει τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων, όπως η περαίωση περιουσίας, με στόχο και τον επαναπατρισμό καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικές ρυθμίσεις για τον επαναπατρισμό καταθέσεων προανήγγειλε προ των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v