Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκό venture capital στήνει η Google

Η Google επεκτείνεται από τη Silicon Valley στην Ευρώπη. Ξεκινά venture capital με αρχικό fund 100 εκατ. δολ. Ποιους κλάδους και ποιες επενδύσεις προκρίνει και ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα κινούν τα νήματα.

Ευρωπαϊκό venture capital στήνει η Google

Η Google προσθέτει ευρωπαϊκό βραχίονα στο venture capital, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός θέλει να τοποθετηθεί στα start up της Γηραιάς Ηπείρου. Η Google Ventures, η οποία μέχρι πρότινος επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη Silicon Valley, με τοποθετήσεις όπως εκείνες στη Uber και το Nest, ξεκινά fund 100 εκατ. δολ. για επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Η κίνηση αυτή αποδίδεται στην εκτίμηση της Google πως η ευρωπαϊκή ήπειρος θα αποτελέσει έδρα ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας» σχολιάζουν οι Financial Times. «Καθώς κοιτάμε ανά τον κόσμο, συνειδητοποιούμε ότι τα τεχνολογικά οικοσυστήματα γίνονται μεγαλύτερα και ισχυρότερα» δήλωσε ο David Drummond, αντιπρόεδρος της Google,κ υπεύθυνος για θέματα εταιρικής ανάπτυξης και συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει ειδικότερα στην Ευρώπη. Σε κάθε ευρωπαϊκή που επισκέπτομαι βλέπω start up ομάδες. Είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις από αυτά τα οικοσυστήματα».

Η νέα μονάδα θα έχει πέντε partners: τον Eze Vidra, τον άνθρωπο που έστησε το "Campus" της Google στο Λονδίνο, τον επιχειρηματία Tom Hulme,  τον angel investor Peter Read, τον σύμβουλο τεχνολογικών επιχειρήσεων Avid Larisadeh και τον MG Siegler που δραστηριοποιείται στο venture capital. Έδρα τους θα είναι το Λονδίνο. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ύψος και ο αριθμός των επενδύσεων που θα γίνουν.

Σημειώνεται πάντως, πως το ευρωπαϊκό venture capital της Google είναι σχετικά μικρό. Τον Ιούνιο, η Index Ventures ανακοίνωσε ευρωπαϊκό fund για τεχνολογικές start up 400 εκατ. ευρώ. Το 2013, η Accel Partners, προχώρησε σε παρόμοιο fund 475 εκατ. ευρώ. Η Google πάντως, δηλώνει πως η αρχική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ μπορεί να  αυξηθεί αργότερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v