Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Κεντρικές Τράπεζες γίνονται πιο ριψοκίνδυνες

Οι Κεντρικές Τράπεζες διασπείρουν τα αποθέματά τους όλο και περισσότερο, με βασικό χαρακτηριστικό την μείωση των ανοιγμάτων σε δολάρια αλλά και τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των διαχειριστών των χαρτοφυλακίων 47 ιδρυμάτων, που διαχειρίζονται αποθέματα ύψους 1,5 τρισ. δολ.

Οι Κεντρικές Τράπεζες γίνονται πιο ριψοκίνδυνες


Οι Κεντρικές Τράπεζες διασπείρουν τα αποθέματά τους όλο και περισσότερο, με βασικό χαρακτηριστικό την μείωση των ανοιγμάτων σε δολάρια, σύμφωνα με έρευνα που χορήγησε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Royal Bank of Scotland.

Η Ιταλία, η Ρωσία, η Σουηδία και η Ελβετία έχουν κάνει ”μεγάλες προσαρμογές” στα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, προς όφελος του ευρώ και της βρετανικής στερλίνας, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Στην έρευνα καταγράφεται ότι και η Κίνα σκοπεύει να διαχειριστεί πιο δραστήρια τα αποθέματά της.

”Οι Κεντρικές Τράπεζες δηλώνουν ανοιχτά ότι διασπείρονται για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και να μειώσουν την έκθεσή τους σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο νόμισμα, αναφέρει ο αναλυτής Sean Callow της Westpac Banking προσθέτοντας ότι ”δεν υπάρχει αμφιβολία πως, όταν λένε διασπορά εννοούν πωλήσεις δολαρίων.”

Δεκαεννέα από τις 47 Κεντρικές Τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τα μερίδια των δολαρίων στα αποθέματά τους, ενώ 10 ότι τα έχουν αυξήσει. Εικοσιμία τράπεζες ανέφεραν ότι αύξησαν τα αποθέματα σε ευρώ, ενώ επτά ότι τα μείωσαν.

Συνολικά, οι 47 τράπεζες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κατέχουν αποθέματα ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Εννέα τράπεζες δήλωσαν ότι αύξησαν τα μερίδια της στερλίνας. Το 36% των 47 τραπεζών ανέφεραν ότι έχουν κάνει ”μεγάλες αλλαγές” στηην επενδυτική στρατηγική τους κατά την τελευταία διετία.

Οι Κεντρικές Τράπεζες επίσης επενδύουν σε πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά, καθώς αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οι μισές και περισσότερες από τις τράπεζες ανέφεραν ότι διασπείρονται στις μετοχικές αγορές πέραν των παραδοσιακών ενεργητικών και το ένα τρίτο ότι επενδύουν σε εμπορεύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v