Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BNP Paribas: Βλέπει ανάπτυξη 0,8% για Ελλάδα το 2014

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,8% το 2014 και 2,4% το 2015, προβλέπει η BNP. Προειδοποιεί για αδυναμία στις εξαγωγές και αργή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θετική για την κυβέρνηση μια ελάφρυνση χρέους πριν τις προεδρικές εκλογές.

BNP Paribas: Βλέπει ανάπτυξη 0,8% για Ελλάδα το 2014

Η εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε τροχιά, επισημαίνει σε έκθεση της για την Ελλάδα η BNP Paribas, στην οποία προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Τα οικονομικά στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν μια ήπια βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνει η BNP, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 2,4% το 2015.

Η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί ωστόσο πως η πρόοδος σε ορισμένους τομείς είναι αργή, όπως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως αναφέρει οι εξαγωγές πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και στους τομείς πέρα από τον τουρισμό και τα πετρελαιοειδή. Το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών και όχι εξαιτίας μιας αύξησης στις εξαγωγές (εξαιρουμένων του τουρισμού και των πετρελαιοειδών). Αν και η Ελλάδα έχει ανακτήσει ένα μέρος της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των μισθών τα τελευταία χρόνια, η συνολική επίδοση στις εξαγωγές είναι φτωχή σε σχέση με αυτή των άλλων χωρών της περιφέρειας, σημειώνει η BNP Paribas.

Σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, για να μεταφέρει πόρους από τα μη εμπορεύσιμα στα εμπορεύσιμα αγαθά.

Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας προβλέπουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα βρει μέτρα για την κάλυψη του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού κενού και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θα προχωρήσουν σε περεταίρω ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί.

Η BNP εκτιμά ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 ενδεχομένως θα βοηθήσει να ενισχυθεί η στήριξη προς την κυβέρνηση συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v