Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις οίκοι προειδοποιούν για αύξηση επιτοκίων από Fed

Τα τελευταία σενάρια για την ανεργία αναθεωρούν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Goldman, JPMorgan και Capital Economics προειδοποιούν ότι η αύξηση επιτοκίων θα γίνει ταχύτερα από ό,τι έχει προβλεφθεί. Πού οφείλεται ο εφησυχασμός των αγορών.

Τρεις οίκοι προειδοποιούν για αύξηση επιτοκίων από Fed

Η απροσδόκητη μείωση της ανεργίας που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αμερικανική ανεργία έχει προκαλέσει μπαράζ εξελίξεων. Αρκετοί αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της Fed και κυρίως για το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της. Αυτό που γίνεται ωστόσο σαφές είναι πως οι προβλέψεις των αναλυτών και της ίδιας της Fed με το σενάριο που προεξοφλούν οι αγορές απέχουν πολύ.

Ο Jan Hatzius της Goldman Sachs, που μέχρι πρότινος έβλεπε αύξηση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2016, τώρα αναθεωρεί στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Ο Michael Feroli της JPMorgan αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το τέταρτο στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Ο Paul Ashworth της Capital Economics προβλέπει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο του 2015.

Οι αγορές ωστόσο προεξοφλούν διαφορετικό σενάριο. Τα futures για το βασικό επιτόκιο overnight της Fed διαμορφώνονται πλέον στο 0,55% από 0,38% στα τέλη Μαΐου. Τα futures του Δεκεμβρίου 2015 δείχνουν επιτόκιο στο 0,79% και του Δεκεμβρίου του 2016 στο 1,82%.

Αντιθέτως, η μέση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed αφορά βασικό επιτόκιο στο 1,13% στα τέλη του 2015 και 2,5% πριν ολοκληρωθεί το 2016.

Ο κ. Feroli της JPMorgan σημειώνει δύο λόγους για αυτήν την τόσο μεγάλη διάσταση προβλέψεων: Κατά πρώτον, «οι αγορές είναι κάπως επιφυλακτικές για τις προβλέψεις ανάπτυξης της Fed» καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναθεωρήσει πολλές φορές πτωτικά τους στόχους της. Κατά δεύτερον, η αντίληψη των αγορών είναι πως «η ηγεσία της Fed κινείται πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι δείχνει ο μέσος όρος». Με άλλα λόγια, πολλοί πιστεύουν πως η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι θα ήθελε η νομισματική επιτροπή.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v