Μάχη με το χρόνο από τις τράπεζες για τα stress test

Η κρίσιμη συνάντηση των 128 τραπεζών με την ΕΚΤ. Επί τάπητος η ημερομηνία ολοκλήρωσης των stress test, αλλά και η τεχνική διαδικασία. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζιτών και ποιες οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται.

Μάχη με το χρόνο από τις τράπεζες για τα stress test

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς προετοιμάζονται για τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή την εβδομάδα, στελέχη των 128 τραπεζών που περιλαμβάνονται στη διαδικασία θα συναντηθούν με αξιωματούχους της ΕΚΤ ώστε να καθοριστεί μία ημερομηνία προς τα μέσα Οκτωβρίου ως προθεσμία για τα stress test της ΕΚΤ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και στελέχη των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών που περιλαμβάνονται στη διαδικασία.

Η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία των stress test όπου, βάσει συγκεκριμένων σεναρίων, θα κριθεί ποιες τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζιτών από τα stress test δεν είναι άλλος από τα τεχνικά προβλήματα, καθώς μπορεί για παράδειγμα να αναγνωριστεί ένα μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο όμως, μπορεί να καλύπτεται ήδη από κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ακόμη και η Fitch Ratings έχει τονίσει πως η φετινή άσκηση στηρίζεται στα στοιχεία των τραπεζών ως είχαν στα τέλη του 2013, ενώ έκτοτε έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων.  "Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να καταγραφούν κεφαλαιακά ελλείμματα, τα οποία όμως, θα έχουν ήδη καλυφθεί μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test στο τέταρτο τρίμηνο του 2014» καταλήγει η Fitch Ratings.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κάθε τράπεζα οι οικονομικοί διευθυντές και οι επικεφαλής διαχείρισης ρίσκου. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Blooomberg, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ σκοπεύει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο, όπως και την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε τράπεζας. Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Σύμφωνα με το Bloomberg ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως αξιωματούχοι της υποδεικνύουν ότι θα είναι στα μέσα Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η αυστριακή Erste Bank σπεύδουν να προλάβουν καταστάσεις προειδοποιώντας εκ των προτέρων για καταγραφή ζημιών, ενώ άλλες, όπως η Banco Comercial Portugues, προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Erste Bank, την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι προβλέπει για το 2014 ζημίες της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ, καθώς οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται με ποσοστό κατά 40% υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων.

Μία νέα πρόκληση προκύπτει από τις διαγραφές για πρόστιμα και νομικά έξοδα. Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν στη γαλλική ΒΝΡ Paribas πρόστιμο σχεδόν 9 δισ. δολ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντίστοιχες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και με τη γερμανική Commerzbank, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται και άλλες τράπεζες όπως η Societe Generale, η Deutsche Bank και η ιταλική Unicredit. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v