Γερμανία: Πιθανή εφαρμογή του «bail-in» από το 2015

Ο νόμος για το «bail-in» περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο που θα παρουσιάσει αύριο στους υπουργούς της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στο πακέτο υπάρχει και ρύθμιση για την ευθυγράμμιση των γερμανικών κανονισμών με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM.

Γερμανία: Πιθανή εφαρμογή του «bail-in» από το 2015

Οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των προβληματικών γερμανικών τραπεζών μπορεί να δεχτούν «κούρεμα» από το 2015, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή των κανόνων για το «bail-in», σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο νόμος περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο που θα παρουσιάσει αύριο στους υπουργούς της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. 

«Η Γερμανία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή των ρυθμίσεων για την εκκαθάριση και δημιουργεί ένα εργαλείο που θα καταστήσει δυνατή την εκκαθάριση μεγάλων συστημικών ιδρυμάτων χωρίς την πρόκληση κινδύνων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σημειώνεται στο προσχέδιο. «Θα διασφαλίζει ότι αν ξεσπάσει μια κρίση θα συνεισφέρουν στην επίλυση της οι ιδιοκτήτες και πιστωτές των τραπεζών και όχι οι φορολογούμενοι» επισημαίνεται. 

Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους για να εφαρμοστεί νωρίτερα το νομικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αρχικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει να εφαρμοστούν οι ενιαίοι κανονισμοί για την εκκαθάριση των τραπεζών από το 2018, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις υπήρξε συμφωνία να τεθούν σε ισχύ από το 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, επειδή ο ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός εκκαθάρισης δεν θα έχει συγκροτηθεί ως το 2015, το γερμανικό ταμείο διάσωσης τραπεζών Soffin θα συνεχίσει να λειτουργεί για ένα ακόμα χρόνο, ως το τέλος του 2015.

Ένας άλλος νόμος που περιλαμβάνεται στο πακέτο που θα παρουσιάσει την Τετάρτη η κ. Μέρκελ διασφαλίζει ότι η Γερμανία θα ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της Ε.Ε. που επιτρέπουν στον ESM να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας προβληματικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v