Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δικαστήρια το «σκάνδαλο καπνού» της Κομισιόν

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν που καταθέτει στη Δικαιοσύνη. Το σκάνδαλο δωροδοκίας του πρώην επιτρόπου Τζον Ντάλι, το καρτέλ των καπνοβιομηχανιών και ο τρόπος λειτουργίας της Κομισιόν.

Στα δικαστήρια το «σκάνδαλο καπνού» της Κομισιόν

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και μάλιστα εναντίον του πρώην επιτρόπου Υγείας Τζον Ντάλι, σε μία υπόθεση δωροδοκίας που φέρνει στη μνήμη τη μαζική παραίτηση σύσσωμης της Κομισιόν το 1999 υπό τον Ζακ Σαντέρ, μετά από εκτενείς κατηγορίες για διαφθορά. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Ντάλι φέρνει ξανά στο επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας του ανώτατου ευρωπαϊκού θεσμού. Ο Τζον Ντάλι, ήταν επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της Ε.Ε. και παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 λόγω της ανάμειξης του ονόματός του σε υπόθεση άσκησης αθέμιτων πιέσεων για τη διαμόρφωση της αντικαπνιστικής πολιτικής της Ένωσης.

Η ίδια η Κομισιόν εξήγησε ότι ένας επιχειρηματίας από τη Μάλτα φέρεται να ήρθε σε επαφή με σουηδική καπνοβιομηχανία, χρησιμοποιώντας τη γνωριμία του με τον επίσης Μαλτέζο επίτροπο, και προσφέρθηκε να παρέμβει στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού. Συγκεκριμένα, ο επίδοξος λομπίστας πρότεινε στην καπνοβιομηχανία Swedish Match να παρέμβει στο θέμα της ευρωπαϊκής απαγόρευσης στα προϊόντα «σνους» - φακελάκια επεξεργασμένων φύλλων καπνού που τοποθετούνται στο στόμα.

Η υπόθεση εξετάστηκε από την Olaf, την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό, χωρίς όμως να εντοπίσει «σαφείς ενδείξεις για την άμεση συμμετοχή του κ. Ντάλι» στην απόπειρα παρέμβασης.

Ο ίδιος ο Ντάλι αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνωμοσία των καπνοβιομηχανιών και τονίζει πως οδηγήθηκε σε παραίτηση κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Καταθέτοντας στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό στις επαφές του με τον εν λόγω λομπίστα. Σημείωσε μάλιστα ότι συναντήθηκε μαζί του για 20 λεπτά σε ένα ξενοδοχείο, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ενώ φορούσε το μαγιό του και χωρίς να ξέρει με ποιον συνομιλεί. «Τα στοιχεία μεγαλοποιήθηκαν. Τα στοιχεία χειραγωγήθηκαν. Δεν έκανα τίποτα κακό» δήλωσε.

Ο ίδιος ο Μπαρόζο κατέθεσε στους δικαστές ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ζητήσει από τον κ. Ντάλι να αποχωρήσει. «Ήταν εύλογο να περιμένει κανείς ότι μία παρατεταμένη έρευνα θα έθετε εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του Ντάλι και όλης της Κομισιόν» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο και συμπλήρωσε: «Δεν έδωσε μία πειστική εξήγηση για αυτήν την περίεργη επαφή του. Έπρεπε να φύγει».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v