Τράπεζα Κύπρου: «Στο κόκκινο» οι εξελίξεις για την ΑΜΚ

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα ζητούν «εδώ και τώρα» μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με ευνοϊκούς όρους για τους νέους μετόχους.

Τράπεζα Κύπρου: «Στο κόκκινο» οι εξελίξεις για την ΑΜΚ

Ένα θέμα που στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών πρώτα υλοποιήθηκε και μετά ανακοινώθηκε (βλέπε αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων μηνών), στην Κύπρο όχι μόνο σέρνεται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά επιπλέον έχει δημιουργήσει τόσες αντιθέσεις, έτσι ώστε όλοι να βάλουν (και να αμφιβάλουν...) εναντίον όλων!

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr, η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα ζητούν «εδώ και τώρα» μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με ευνοϊκούς όρους για τους νέους μετόχους (προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία), προκειμένου να κουρευτούν δάνεια πολιτών και επιχειρήσεων, μήπως και ξεκινήσει η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Αντίθετα, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου -και ιδίως όσοι εκπροσωπούν τους κουρεμένους Ρώσους και λοιπούς καταθέτες- διαφωνούν γιατί πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει (μέσω της απίστευτης διάχυσης ποσοστού) σε κούρεμα της περιουσίας τους για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες...

Έτσι μέσα στα τελευταία δύο 24ωρα:

• Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γεωρκάτζη «πέταξε στα σκουπίδια» την πρόταση του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου για την επανακεφαλαιοποίησή της, καλώντας το Δ.Σ. μέσα στις επόμενες μέρες να λάβει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία την 8η Αυγούστου. Η θέση της κας Γεωρκάτζη βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και φυσικά τον υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

• Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις οδηγίες της κας Γερκάτζη ήταν το ποσοστό συμμετοχής των σημερινών μετόχων της Τράπεζας στη νέα έκδοση να μην μπορεί να υπερβεί το 20%, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα σε ξένες τράπεζες, ή διεθνή funds να αποκτήσουν ιδιαίτερα βαρύνουσα συμμετοχή τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο, όσο και στη διοίκηση-έλεγχο του Συγκροτήματος...

• Μετά το δημόσιο «άδειασμα» από την Κεντρική, το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου περιορίστηκε στο να ορίσει συνεδρίαση στην οποία «θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας, περιλαμβανομένης και πιθανής αύξησης κεφαλαίου»!

• Το όλο θέμα ξεσήκωσε πολιτικές αντιδράσεις και μεταξύ άλλων, το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει πως κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την παρέμβασή τους και παράλληλα «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνει το όλο θέμα».

• Θέση όμως στο ζήτημα πήρε και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου (η κυπριακή εκκλησία συγκαταλέγεται στους σημαντικούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας) ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για φατρίες που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τράπεζα Κύπρου, για φαγοπότι που δεν έχει σταματήσει και πως «αν συνεχίσουν οι φατρίες να αγωνίζονται τότε το κακό θα έρθει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v