Fitch: Αυξημένα τα προβλήματα ρευστότητας για βουλγαρικές τράπεζες

Οι ξένες τράπεζες είναι λιγότερο ευάλωτες από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτιμά η Fitch. «Κλειδί» για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ο περιορισμός της διαφθοράς και η πολιτική σταθερότητα, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Fitch: Αυξημένα τα προβλήματα ρευστότητας για βουλγαρικές τράπεζες

Οι πρόσφατες μαζικές αναλήψεις σε δύο μεγάλες βουλγαρικές τράπεζες καταδεικνύουν τα προβλήματα διακυβέρνησης στις δύο εγχώριας ιδιοκτησίας εταιρείες, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι τα προβλήματα ρευστότητας είναι αυξημένα για όλες τις βουλγαρικές τράπεζες, αλλά επισημαίνει πως οι εγχώριας ιδιοκτησίας τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών, λόγω των αδυναμιών στην εταιρική διακυβέρνηση.

Οι ξένες τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το 70% του τομέα, έχουν σύμφωνα με την Fitch αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων. Διακρατούν μεγάλα ποσά καταθέσεων, τα οποία έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια για να αποπληρώσουν την χρηματοδότηση από τις μητρικές. Την ίδια ώρα είναι λιγότερο ευάλωτες στην απώλεια εμπιστοσύνης των καταθετών και ενδεχομένως να έχουν ευνοηθεί από την πρόσφατη αναταραχή.

Όπως αναφέρει η Fitch, η κακή διακυβέρνηση περιλαμβάνεται στην χαμηλή αξιολόγηση «b -» της πρώτης εγχώριας επενδυτικής τράπεζας.

Ο διεθνής οίκος επικαλείται την έκθεση του Ιουνίου του ΔΝΤ, όπου σημειώνεται πως «οι προσπάθειες για τον περιορισμό της διαφθοράς και του ρουσφετιού, μέσω ανεξάρτητων ρυθμίσεων και ελέγχων, καθώς και με μέτρα για την εφαρμογή των κανόνων δικαίου» αποτελούν «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Fitch, η πολιτική σταθερότητα θα μείωσε επίσης τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v