Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ζητά ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Η νομισματική πολιτική δεν είναι μόνο οι κινήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Διαμαρτύρεται για το ισχυρό ευρώ και καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Γαλλία: Ζητά ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία των χωρών της ευρωζώνης και να συμβάλει στην υποχώρηση του ευρώ.

«Το ευρώ είναι υπερτιμημένο και αυτό είναι κακό για τη βιομηχανία μας και την ανάπτυξή μας» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos. Μίλησε θετικά για τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων και η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος) κάνοντας λόγο για «ισχυρό μήνυμα». «Θα ήθελα όμως, να προχωρήσει περισσότερο η κεντρική τράπεζα, κυρίως αγοράζοντας τίτλους στις αγορές. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αφορά μόνο τις κινήσεις των επιτοκίων» δήλωσε.

Σημειώνεται πως το ευρώ, υποχώρησε σημαντικά με τα πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο. Έκτοτε όμως, το ενιαίο νόμισμα έχει καλύψει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος. Τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε απόσταση αναπνοής από τα 1,37 δολ., ασκώντας πτωτικές πιέσεις στον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στο διεθνές εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v