Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,5% ο πληθωρισμός ευρωζώνης το Μάιο

Αμετακίνητος ο πληθωρισμός της ευρωζώνης. Διαμορφώθηκε το Μάιο στο 0,5%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Πώς θα αντιδράσει ο Μάριο Ντράγκι και τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Στο 0,5% ο πληθωρισμός ευρωζώνης το Μάιο

Στο 0,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν - βάσει δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters - ότι ο πληθωρισμός θα μείνει αμετάβλητος το Μάιο. 

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός παραμένει στην αποκαλούμενη "ζώνη κινδύνου" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανάγκασε το Μάριο Ντράγκι σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων εκ των οποίων και η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος. 

Ο δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας – ενισχύθηκε οριακά στο 0,8% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει εκ νέου την Πέμπτη και είναι ελάχιστοι εκείνοι που αναμένουν κάποια αλλαγή στρατηγικής ή νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. «Αν και η ΕΚΤ είναι μάλλον απίθανο να δράσει και πάλι αυτή την εβδομάδα, νομίζουμε ότι τελικά θα εφαρμόσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» αναφέρει η Jenifer KcKeown, της Capital Economics

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v