Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγή εναντίον Ομπάμα για κατάχρηση εξουσίας

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στρέφεται νομικά εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα. Στο επίκεντρο οι εκτελεστικές πράξεις με τις οποίες παρέκαμψε την αδράνεια του Κογκρέσου.

Αγωγή εναντίον Ομπάμα για κατάχρηση εξουσίας

Αγωγή εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να καταθέσει ο Τζον Μπένερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας.

Ο κ. Μπένερ δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα έχει υπερβεί τις εξουσίες του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως αυτές περιγράφονται από το Σύνταγμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέδωσε μία εκτελεστική πράξη το 2012 που απαγόρευε την απέλαση των παιδιών των παράνομων μεταναστών. Αυτό το μήνα εξέδωσε μια ακόμη εκτελεστική πράξη που επιτρέπει στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στις εκπομπές αερίων των εργοστασίων. Και οι δύο αυτές κινήσεις έγιναν αφού τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα (η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) είχαν περιέλθει σε πολυετές αδιέξοδο με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται καμία δράση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις, δεδομένου ότι δεν είχε την στήριξη του Κογκρέσου. «Κατά την άποψή μου, ο πρόεδρος δεν εκτέλεσε πιστά το νόμο» δήλωσε ο κ. Μπένερ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, έκανε από την πλευρά του λόγο για «πρόσχημα» των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της κοινής γνώμης. «Το γεγονός ότι θέλουν να προχωρήσουν σε μία αγωγή που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή κάνει τη δουλειά του, δεν είναι ένα βήμα που θα στήριζαν οι περισσότεροι Αμερικανοί» δήλωσε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v