Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: «Αθόρυβες» οι πρώτες εξαγωγές αργού σε 40 χρόνια

Δύο ενεργειακές επιχειρήσεις θα μπορούν νομίμως να εξάγουν "εξαιρετικά ελαφρύ" πετρέλαιο, το οποίο αφθονεί πλέον καθώς αξιοποιούνται τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: «Αθόρυβες» οι πρώτες εξαγωγές αργού σε 40 χρόνια

Η κυβέρνηση Ομπάμα άνοιξε «αθόρυβα» τον δρόμο για τις πρώτες εξαγορές ακατέργαστου αμερικανικού πετρελαίου, δίνοντας σε ενεργειακές επιχειρήσεις άδειες «παράκαμψης» της 40ετούς απαγόρευσης πώλησης αμερικανικού αργού πετρελαίου στο εξωτερικό.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν δύο ενεργειακές επιχειρήσεις ότι μπορούν νομίμως να εξάγουν "εξαιρετικά ελαφρύ" πετρέλαιο, το οποίο αφθονεί πλέον καθώς αξιοποιούνται τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ. Με την ελάχιστη απαιτούμενη επεξεργασία, οι αποστολές του προϊόντος θα αρχίσουν στις αρχές Αυγούστου.

Με την διαδικασία του «private ruling», η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ επιτρέπει στην Pioneer Natural Resources του Τέξας και στην Enterprise Products Partners του Χιούστον, να εξάγουν εξαιρετικά ελαφρύ αργό σε ξένους αγοραστές, οι οποίοι θα το διυλίσουν σε βενζίνη, καύσιμα αεροσκαφών και ντήζελ.

Οι δύο εταιρίες επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει την υπουργική απόφαση.

Με βάση τους ισχύοντες νόμους, οι αμερικανικές εταιρίες μπορούν να εξάγουν διυλισμένα παράγωγα, αλλά όχι ακατέργαστο πετρέλαιο. Η νέα προσέγγιση, που δεν έχει κοινοποιηθεί δημοσίως, επανακαθορίζει το εξαιρετικά ελαφρύ πετρέλαιο, το οποίο απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία, ώστε να είναι δυνατόν να πωληθει στο εξωτερικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v