Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Telekom: Αντιμέτωπη με πρόστιμο για antitrust

Στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της Κομισιόν βρίσκεται η Deutsche Telekom. Η περίπτωση της Σλοβακίας και η υπερβολική χρέωση τιμών χονδρικής στους ανταγωνιστές για τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Deutsche Telekom: Αντιμέτωπη με πρόστιμο για antitrust

Πρόστιμο εναντίον της Deutsche Telekom και της θυγατρικής της Slovak Telekom αναμένεται να επιβάλουν οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές. Η είδηση αποκαλύπτεται από το Reuters που επικαλείται δύο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και αφορά τις καταγγελίες για την τιμολόγηση χονδρικής στη Σλοβακία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εδώ και καιρό στο στόχαστρο περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις με κυρίαρχη θέση στην αγορά χρεώνουν στους ανταγωνιστές υπερβολικές τιμές χονδρικής, ώστε να μην μπορούν να δημιουργήσουν κέρδη από τις υπηρεσίες λιανικής» σχολιάζει το πρακτορείο. Η Κομισιόν από το 2012 έχει κρίνει ότι οι υψηλές τιμές χονδρικής της Slovak Telekom εκμηδενίζουν την κερδοφορία του ανταγωνισμού στην αγορά ευρυζωνικών δικτύων.

«Το πιθανότερο είναι πως η Κομισιόν θα επιβάλει πρόστιμο στις δύο εταιρίες το Σεπτέμβριο» δήλωσε η μία πηγή του Reuters προσθέτοντας πως υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η απόφαση να ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση για το ύψος του προστίμου.  

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων πάντως, το πρόστιμο για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 10% του παγκόσμιου τζίρου μίας επιχείρησης. Η Deutsche Telekom (που ελέγχει το 51% της Slovak Telekom και για αυτό θεωρείται υπόλογη) είχε το 2013 τζίρο 60 δισ. ευρώ, ενώ η Slovak Telekom είχε έσοδα 827,6 εκατ. ευρώ. Δεν είναι σαφές εάν το πρόστιμο θα επιβληθεί στις δύο εταιρείες ξεχωριστά ή από κοινού.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v