Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Οι τεχνικές αστοχίες ο κίνδυνος στα stress tests

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Fitch Ratings σε τραπεζίτες. Η ανησυχία για τεχνικές αστοχίες στα stress test της ΕΚΤ. Γιατί μπορεί να μην αναγνωριστούν όλες οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών.

Fitch: Οι τεχνικές αστοχίες ο κίνδυνος στα stress tests

Τι φοβούνται περισσότεροι οι τραπεζίτες από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Η απάντηση δεν είναι η αναμενόμενη. Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που έγινε στο τραπεζικό συνέδριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, η ισχυρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως το πιθανότερο αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι… τα τεχνικά προβλήματα. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα.

«Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο στις 21 Ιουνίου, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα πιθανά αποτελέσματα της άσκησης της ΕΚΤ» αναφέρει η Fitch Ratings και συμπληρώνει «Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι τα τεχνικά προβλήματα – όπου για παράδειγμα θα αναγνωρίζεται ένα μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο όμως, μπορεί να καλύπτεται ήδη από κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Το 37% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι θα υπάρξουν μικρότερες τεχνικές αστοχίες με μόνο μικρές απαιτήσεις για επιπλέον κεφάλαια».

Η ίδια η Fitch Ratings συμμερίζεται τις ανησυχίες των τραπεζιτών. «Εμείς (η Fitch) πιστεύουμε πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν τεχνικά προβλήματα επειδή οι τράπεζες της ΕΕ έχουν αντλήσει σημαντικά κεφάλαια φέτος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Ο οίκος εξηγεί πως η φετινή άσκηση στηρίζεται στα στοιχεία των τραπεζών ως είχαν στα τέλη του 2013, ενώ έκτοτε έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων.  "Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να καταγραφούν κεφαλαιακά ελλείμματα, τα οποία όμως, θα έχουν ήδη καλυφθεί μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test στο τέταρτο τρίμηνο του 2014» καταλήγει η Fitch Ratings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v