Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία: Αλλάζει στρατηγική το fund των $888 δισ.

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund στον κόσμο προχωρά σε μεγάλες τομές. Τοποθετήσεις σε frontier markets και στην αγορά ακινήτων οι νέοι άξονες, όπως και αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές.

Νορβηγία: Αλλάζει στρατηγική το fund των $888 δισ.

Αλλαγή στρατηγικής ανακοινώνει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 888 δισ. δολ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επενδυτική στρατηγική αλλάζει με στόχο την επέκταση των αποδόσεων, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο τοποθετήσεις σε frontier markets αλλά και στο real estate.

Τα κεφάλαια του Norges Bank Investment Management έχουν διογκωθεί πολύ την τελευταία δεκαετία, αναγκάζοντας το επενδυτικό ταμείο να στραφεί σε νέους ορίζοντες. Αναφορικά με τα πρώτα βήματα που θα γίνουν στο real estate, η ανακοίνωση του ΝΒΙΜ αναφέρει: «Οι επενδύσεις μας στο real estate μέχρι τώρα γίνονταν μέσω συμφωνιών κοινοπραξίας. Θα ετοιμάσουμε τον οργανισμό για τη διαχείριση ακινήτων όπου θα έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία και για πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ακινήτων μας. Θα εξεταστεί επίσης η απόκητηση μεγαλύτερων ποσοστών σε εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου real estate».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε μετοχές, το ΝΒΙΜ αναφέρει ότι θα υπάρξει επέκταση σε frontier market (αναδυόμενες αγορές με μικρότερη ρευστότητα που δεν περιλαμβάνονται στον MSCI World) και αύξηση του πλαφόν για την αγορά μεριδίων σε επιχειρήσεις, που τώρα ορίζεται στο 5%. Αυτό σημαίνει επίσης και μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΒΙΜ σε θέματα διαχείρισης και εταιρικής διακυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v