Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elliot Management: Ζητά διαπραγμάτευση με Αργεντινή

Νέα τροπή στη διαμάχη του Μπουένος Άιρες με τα hedge funds. "Ελπίζουμε η Αργεντινή να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" δηλώνει στέλεχος του Elliot Management. Τα σενάρια για swap ομολόγων και οι συγκεχυμένες αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Elliot Management: Ζητά διαπραγμάτευση με Αργεντινή

Θετική είναι η ανταπόκριση του Elliot Management Corp στην προοπτική διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση της Αργεντινής, ενώ δεν απορρίπτει και το ενδεχόμενο να λάβει νέα ομόλογα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το Μπουένος Άιρες έχει απειλήσει με στάση πληρωμών δηλώνοντας ότι είναι «αδύνατον» να καταβάλει τις απαιτούμενες καταβολές μέχρι την τελική προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ  επέβαλε στην Αργεντινή να αποπληρώσει το Elliot Management Corp και άλλα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2001.Κατέληξε μάλιστα πώς η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει μέσω αμερικανικών τραπεζών τους πιστωτές που συμμετείχαν στο κούρεμα, εάν δεν καταβάλει πρώτα, περίπου 1,5 δισ. στα hedge funds.  

Η Αργεντινή αντιπρότεινε στους πιστωτές να ανταλλάξουν τα ομόλογα που διαθέτουν και υπόκεινται σε αμερικανικό Δίκαιο, με τίτλους που υπόκεινται σε Δίκαιο Αργεντινής. Τους ζήτησε δηλαδή να παραιτηθούν βασικών νομικών τους δικαιωμάτων προκειμένου να αρχίσουν να πληρώνονται. Η απάντηση ήρθε από την αμερικανική δικαιοσύνη με τον Δικαστή Griesa να δηλώνει ότι η πρόταση αυτή «παραβιάζει» την απόφασή του ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τα hedge funds προκειμένου να εξυπηρετήσει και τα ομόλογα που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. «Δεν θα υπάρξει τέτοιο swap» δήλωσε και η Carmine Boccuzzi , της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί την Αργεντινή στις ΗΠΑ.

 «Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή των ομολόγων που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση» που αγγίζει σχεδόν το 1 δισ. δολ., αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, συμπληρώνοντας πως η αντίθετη πλευρά δεν δείχνει καμία βούληση διαπραγμάτευσης. «Εάν εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστή Griesa και αναγκαστεί η Αργεντινή να πληρώσει τους επενδυτές κοράκια, τότε η Αργεντινή θα ωθηθεί στην χρεοκοπία» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof.

Έκτοτε, οι πληροφορίες για το εάν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι συγκεχυμένες. Αρχικά, η πρόεδρος Κίρχνερ απέρριπτε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τα hedge funds. Στη συνέχεια, η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί την Αργεντινή στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα υπάρξει μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. «Το σχέδιο είναι να έρθουμε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και να διαπραγματευτούμε μαζί τους» δήλωσε η κα. Boccuzi.  Ακολούθησε όμως, νέα δήλωση του επιτελάρχη της Προέδρου Κίρχνερ ο οποίος είπε πως «δεν υπάρχει κλιμάκιο ή επιτροπή για ένα τέτοιο ταξίδι στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Wall Street Journal, πηγή προσκείμενη στο Elliot Management δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η Αργεντινή θα δει σοβαρά το ενδεχόμενο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε επίσης ότι το hedge fund εξετάζει τις συμφωνίες που έκλεισε το Μπουένος Άιρες με άλλους πιστωτές ως ενδεχόμενη βάση συμφωνίας. «Μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και ένα συνδυασμό ρευστών και ομολόγων» προσέθεσε. «Το μοντέλο για μία συμφωνία θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός της συμφωνίας που έγινε με τη Λέσχη των Παρισίων και της συμφωνίας που έγινε για τη Repsol. Οι δυνατότητες πληρωμών της Αργεντινής είναι σαφείς. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι εάν θα έρθουν στη συνάντηση».

Στέλεχος του Aurelius Mangement – ενός ακόμη hedge fund που καλείται να αποπληρώσει το Μπουένος Άιρες – δήλωσε σχετικά: «Δεν έχει σημασία να σας πω εάν θα δεχόμασταν μία τέτοια λύση, γιατί δεν πιστεύουμε πως η Αργεντινή θα έρθει στη συνάντηση». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v