Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Μειώνει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Πέμπτη συνεχόμενη μείωση του QE κατά $10 δισ, με ομόφωνη απόφαση. Νέες εκτιμήσεις για το ύψος των επιτοκίων το 2015 και το 2016. Μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014. Βλέπει ταχύτερη μείωση της ανεργίας.

Fed: Μειώνει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ περιόρισε κατά 10 δισ. το μηνιαίο ρυθμό αγορών στοιχείων ενεργητικού την Τετάρτη και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2014, τονίζοντας ωστόσο πως η αμερικάνικη οικονομία ανακάμπτει.

Η Fed περιόρισε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά $10 δισ., στα $35 δισ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η Fed θα μειώσει τις αγορές treasuries στα $20 δισ. και των ενυπόθηκων στεγαστικών στα $15 δισ. Η απόφαση για την μείωση του προγράμματος ήταν ομόφωνη, με δέκα ψήφους υπέρ.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014, στο 2,1% -2,3% από 2,8%-3%. Ωστόσο τονίζουν στην ανακοίνωση πως η ανάκαμψη της οικονομία συνεχίζεται και η αγορά εργασίας βελτιώνεται, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων το 2015.

«Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες» σημειώνουν τα μέλη της επιτροπής FOMC. «Οι δείκτες της αγοράς εργασίας δείχνουν περαιτέρω βελτίωση» αναφέρουν. 

Τα μέλη της επιτροπής διατήρησαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας το 2015 και το 2016, ενώ τόνισαν πως αναμένουν ταχύτερη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 6% στο τέλος του 2014, στο 5,4% ως το 2015 και στο 5,1% ως το 2016.

Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να αναμένουν την πρώτη αύξηση μέσα στο 2015. Την ίδια ώρα είναι πιο επιθετικοί στις εκτιμήσεις τους, βλέποντας το επιτόκιο στο τέλος του 2015 στο 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,25% και το 2016 στο 2,5% από 2,4%.

Η Fed επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση πως αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσει των επιτοκίων με μετρημένα βήματα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για σημαντικό διάστημα μετά τη λήξη του QE. 

Υellen: Καθησυχάζει για άνοδο πληθωρισμού - Αισιόδοξη για προοπτικές ανάπτυξης

Η επικεφαλής της Fed, Janet Υellen, υποβάθμισε τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και τόνισε πως είναι αισιόδοξη για την ανοδική τροχιά της ανάπτυξης.

«Οι πρόσφατες μετρήσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι λίγο προς τα πάνω» παραδέχτηκε η κ. Yellen.«Θέλω να τονίσω ωστόσο πως η συνολική εικόνα είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή περίμενε μια σταδιακή επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και νομίζω ότι οι τελευταίες ενδείξεις που βλέπουμε δείχνουν πως κινούμαστε σταδιακά προς το 2%» πρόσθεσε.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να δούμε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης» επισήμανε. «Έχουμε μια εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική, περιορισμένο δημοσιονομικό βάρος, χαλαρώνουμε τις πιστωτικές συνθήκες, έχουμε νοικοκυριά που είναι πιο άνετα με το επίπεδα του χρέους τους και μπορούν να το εξυπηρετήσουν καλύτερα» τόνισε.

Η ίδια επανέλαβε ωστόσο πως η Fed ενδέχεται να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, εφόσον το απαιτούν οι οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, η κ. Yellen ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν τα εργαλεία για να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια όταν το κρίνει απαραίτητο. Πρόσθεσε ακόμα επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο εργαλείων για την έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική. «Υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε καθώς προχωράμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής» επισήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v