Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αγορές σήμερα από τη Fed

Νέα μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. έχουν προεξοφλήσει οι αγορές. Η προσοχή στις νέες προβλέψεις για την οικονομία αλλά και τα μηνύματα για το ύψος των επιτοκίων. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα από τη Βρετανία.

Τι περιμένουν οι αγορές σήμερα από τη Fed

Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη σύνοδό της στρέφεται το ενδιαφέρον. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει νέα μείωση στην ποσοτική χαλάρωση κατά 10 δισ. δολ., στα 35 δισ. δολ. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται και στις νέες προβλέψεις που θα ανακοινωθούν για τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, όπως και στη συνέντευξη Τύπου της Τζάνετ Γέλεν, όπου ίσως δοθούν περισσότερες ενδείξεις ως προς τις μελλοντικές κινήσεις για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει νέες προβλέψεις για την ανεργία, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, πάντως, προβλημάτισαν. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο. Στο 12μηνο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,1%, σε υψηλό αντίστοιχο του φθινοπώρου του 2012. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 2%.

Επιπλέον, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκε 6,5% τον Μάιο, ήτοι στο 1 εκατομμύριο οικοδομές. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,9% στα νεόδμητα μετά την εκτίναξη 13,2% τον προηγούμενο μήνα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει κυρίως στο θέμα των επιτοκίων. Τα δεδομένα άλλαξαν με τις τελευταίες εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέβασε τον πήχη την προηγούμενη εβδομάδα καλώντας τις αγορές να προετοιμαστούν για αύξηση επιτοκίων λέγοντας ότι μπορεί να γίνει συντομότερα από ό,τι έχει προεξοφληθεί. Πολλοί τώρα βλέπουν αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας στα τέλη του 2014.

Το ερώτημα είναι εάν θα προβεί σε παρόμοια κίνηση και η Τζάνετ Γέλεν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters σε διαχειριστές ομολόγων, η πλειονότητα προβλέπει ότι δεν θα γίνει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αιχμή από την Τζ. Γέλεν για συντομότερα χρονοδιαγράμματα, τότε πιθανώς οι αγορές θα αντιδράσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v