Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Μελετά "προμήθεια εξόδου" στα funds ομολόγων

Ενώ οι dealers στο παρελθόν μπορούσαν να έχουν μεγάλα πακέτα ομολόγων στους ισολογισμούς τους, περιχαρακώνοντας την αγορά σε περίπτωση μεγάλων εκροών από τα bond funds, δεν έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.

Fed: Μελετά προμήθεια εξόδου στα funds ομολόγων

Καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μαζικών πωλήσεων στα ομολογιακά funds εάν αυξηθούν τα επιτόκια κατακόρυφα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve μελετά το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβάλλει «προμήθεια εξόδου» (exit fee) στα εν λόγω κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο για την "χρέωση" σε περίπτωση άκαιρης εξόδου του επενδυτή, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί κάποια επίσημη στρατηγική. Αναφέρει επίσης ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission, πράγμα που αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις σε ορισμένα μέλη της επιτροπής.

Μετά την διεθνή κρίση επιβλήθηκαν νέες ρυθμίσεις και λιγότερη ανοχή στον κίνδυνο στις τράπεζες, που επιβάρυναν τους βραχίονες των dealers, μειώνοντας τους ισολογισμούς που χρησιμοποιούνταν για την μεσολάβηση μεταξύ αγοραστών και πωλητών των ομολόγων.

Ενώ λοιπόν οι dealers στο παρελθόν μπορούσαν να έχουν μεγάλα πακέτα ομολόγων στους ισολογισμούς τους, περιχαρακώνοντας την αγορά σε περίπτωση μεγάλων εκροών από τα bond funds, δεν έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.

Κι αυτό επιτείνει τους φόβους μεταξύ πολλών παραγόντων της αγοράς, ότι οι αγορές πιστώσεων θα πληγούν έντονα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πανικόβλητη και συντονισμένη έξοδος επενδυτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v