Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Θυσία η δόση 2,6 δισ. για να μην μπουν μέτρα

Πρωτοφανής η απόφαση της Λισαβόνας. Θυσίασε δόση 2,6 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης γιατί δεν ήθελε να εξαναγκαστεί σε νέα μέτρα λιτότητας.

Πορτογαλία: Θυσία η δόση 2,6 δισ. για να μην μπουν μέτρα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να θυσιάσει τη δόση των 2,6 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της χώρας προκειμένου να μην εξαναγκαστεί σε βεβιασμένες κινήσεις για να βρει αντισταθμιστικά μέτρα μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η τρόικα είχε θέσει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Λισσαβόνα να καταλήξει σε μέτρα ύψους 500 – 800 εκατ. ευρώ για το 2014 που θα αντιστάθμιζαν τα δημόσια έσοδα που χάθηκαν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία επισήμως βγήκε από το πρόγραμμα στις 17 Μαΐου, αλλά η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης εκκρεμούσε.  Στις 30 Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τρία από τα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, περιλαμβανομένης της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με πάνω από 675 ευρώ μηνιαίως. Ως αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί «τρύπα» περίπου 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για αντισταθμιστικά μέτρα» ειδικότερα καθώς εκκρεμούν δύο ακόμη δικαστικές αποφάσεις για μέτρα λιτότητας.

«Η Πορτογαλία τα καταφέρνει τώρα χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια και μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v