Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BoE: Προετοιμαστείτε για αύξηση επιτοκίων

Σαφή προειδοποίηση προς τις αγορές να προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων απηύθυνε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα νέα χρονοδιαγράμματα και το ράλι της στερλίνας.

BoE: Προετοιμαστείτε για αύξηση επιτοκίων

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποιεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις και χρηματαγορές να προετοιμαστούν για αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία, λέγοντας ότι η πρώτη κίνηση «μπορεί να γίνει ταχύτερα από ότι περιμένουν τώρα οι αγορές». Οι αγορές ήδη ανέμεναν κάποια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΒοΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για φούσκα στην αγορά ακινήτων. Ο κ. Κάρνεϊ όμως, τόνισε πως μία τέτοια κίνηση δεν θα υποκαταστήσει την αύξηση επιτοκίων.

Τα επιτόκια της Βρετανίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο (0,5%) και οι αγορές προεξοφλούσαν ότι θα διατηρηθούν εκεί μέχρι το 2016. «Προσφάτως τα σενάρια είχαν αναθεωρηθεί με τις αγορές να προβλέπουν αύξηση επιτοκίων την Άνοιξη του 2015 και μετά από αυτή την ομιλία μπορεί να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, ίσως και προς τα τέλη αυτού του έτους» σχολιάζουν οι Financial Times.

«Υπάρχουν ήδη αρκετές φημολογίες για το πότε ακριβώς θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων» δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ

«Η ανάγκη για εσωτερική ισορροπία – να χρησιμοποιούμε το πλεονάζον δυναμικό πετυχαίνοντας παράλληλα τον στόχο για τον πληθωρισμό – πιθανότατα θα απαιτήσει σταδιακές και περιορισμένες αυξήσεις επιτοκίων. Η αρχή αυτού του ταξιδιού πλησιάζει» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η συνετή μακροοικονομική πολιτική δεν υποκαθιστά τη νομισματική πολιτική. Ακόμη κι αν χρησιμοποιηθεί για ασφάλεια δεν επηρεάζει το δρόμο της αύξησης επιτοκίων»

Με τις δηλώσεις αυτές φαίνεται πως η ΒοΕ θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Η στερλίνα οδηγήθηκε σε ράλι μετά τις δηλώσεις Κάρνεϊ καταγράφοντας άνοδο 0,7% στα 1,6902 δολ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v