Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: «Βαρίδι» το χρέος για ευρωνότο

Το υψηλό χρέος στις χώρες της περιφέρειας περιορίζει τις προοπτικές για ανάπτυξη, υποστηρίζει η S&P. Το δίλημμα μεταξύ ανταγωνιστικότητας και απομόχλευσης. Καταλύτης οι εξαγωγές.

S&P: «Βαρίδι» το χρέος για ευρωνότο

H συνολική μόχλευση στην περιφέρεια της ευρωζώνης παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, επισημαίνει σε έκθεση της η S&P, προειδοποιώντας πως οι προσπάθειες μείωσης του χρέους θα περιορίσουν την ανάπτυξη για αρκετά χρόνια.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ το συνολικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) στις χώρες της περιφέρειας παραμένει σε ιστορικά υψηλά τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ οφείλεται και στην πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο δείκτης μόχλευσης στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία ήταν διπλάσιος το 2013 από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Στην Ιταλία ήταν 35% υψηλότερος, ενώ στη Γερμανία μόλις 4%.

Σύμφωνα με την S&P, oι οικονομίες της περιφέρειας είναι αντιμέτωπες με το δίλημμα αν θα πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους (που απαιτεί πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης) και την απομόχλευση (η οποία θα διευκολυνόταν από αύξηση στα επίπεδα των τιμών).

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου υποστηρίζουν ότι δεδομένου του υψηλού χρέους, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις, θα συνεχίσουν την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Το ποσοστό αποταμίευσης στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει ισχυρό μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό χαμηλότερο επίπεδο μόχλευσης.

Ωστόσο η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης οδηγεί και σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και επένδυσης. Η εγχώρια ζήτηση στην περιφέρεια περιορίζεται περαιτέρω και από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ως εκ τούτου, διαπιστώνει η S&P, όλα τα συστατικά της εγχώριας ζήτησης (ιδιωτική κατανάλωση, ιδιωτικές επενδύσεις και κυβερνητικές δαπάνες) θα παραμείνουν υπό πίεση.

Η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει ακόμα πιο σημαντική την απόδοση των εξαγωγών και της περαιτέρω προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τη διατήρηση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, εκτιμά η S&P.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v