Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις ανάπτυξης

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η κρίση στην Ουκρανία αλλά και οι διαδηλώσεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τη διεθνή ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατεβάζει τον πήχη για το 2014 και καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν.

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις ανάπτυξης

Η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε πληθώρα παραγόντων, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ, στη Ρωσία αλλά και στην Κίνα, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και η επιβράδυνση που καταγράφεται στην κινεζική αγορά κατοικιών. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2014 αναθεωρείται στο 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,2%.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης 2,8% ενώ η πρόβλεψη για την Κίνα αναθεωρείται στο 7,6% από 7,7%. Η ιαπωνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης 1,4%. Αμετάβλητη διατηρείται η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 1,1%.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες παραμένει πολύ χαμηλός για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του φτωχότερου 40%» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Kim και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι οι χώρες χρειάζεται να κινηθούν ταχύτερα και να επενδύσουν περισσότερο σε εγχώριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ευρεία ανάπτυξη στα επίπεδα που χρειάζεται για να σταματήσει στη δική μας γενιά η ακραία φτώχεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v