Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Η ΕΚΤ μείωσε τα ευρωεπιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,15%, επέβαλε αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών και ανακοίνωσε δυο νέα LTRO, ύψους 400 δισ. Προετοιμάζονται αγορές τιτλοποιημένων δανείων. Θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλη περίοδο, τονίζει ο Ντράγκι.

ΕΚΤ: Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των ευρωεπιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την τόνωση της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τόκο στις καταθέσεις που τοποθετούν σε αυτήν οι ευρωτράπεζες.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%. 

Επίσης, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, ευθυγραμμιζοντάς το με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να πιέσει το ευρώ και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια αντί να τα καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα. 

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα ανακοινωθούν αργότερα περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 11 Ιουνίου.

Ντράγκι: Δυο νέα LTRO ύψους 400 δισ. 

Η ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα έναν συνδυασμό μέτρων, ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι κατά την συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε, η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Όπως είπε, δεν συζητήθηκε η κλίμακα του προγράμματος, ενώ αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να συνδέεται με μη τραπεζικούς κλάδους της ευρωοικονομίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα διακόπτει την «αποστείρωση» των αγορών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (πρόγραμμα SMP).

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δύο νέες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO) ύψους 400 δισ. το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Όπως ανέφερε, ο δανεισμός στο δημόσιο τομέα δεν θα συνυπολογίζεται στην εκτίμηση του LTRO ενώ τόνισε ότι θα συνοδεύονται από πρόσθετες προϋποθέσεις.

Τα ευρωεπιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, τόνισε o κεντρικός τραπεζίτης. Πρόκειται να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, πρόσθεσε. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, τόνισε ο τραπεζίτης. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διενεργηθούν τρίμηνες πράξεις αναχρηματοδότησης πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 με σταθερό επιτόκιο.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες και τα μέτρα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος παραμένει στο 2%, σημείωσε. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2014 κάνουν λόγο για πληθωρισμό 0,7% το 2014 (έναντι πρόβλεψης για 1% το Μάρτιο) και 1,1% το 2015 (έναντι πρόβλεψης 1,3% το Μάρτιο). Ξεκαθάρισε δε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν σε ήπια ανάπτυξη το β' τρίμηνο. «Η ανάκαμψη είναι ήπια, εύθραυστη, ανομοιογενής, αλλά είναι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης. Για το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% (χωρίς αλλαγές από τις προβλέψεις του Μαρτίου).

Όσον αφορά στα αρνητικά επιτόκια, θα έχουν να κάνουν και με τα διαθέσιμα που θα υπερβαίνουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι είναι εντελώς λάθος η εκτίμηση ότι το μέτρο αυτό πλήττει τους καταθέτες. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε όποια ενέργεια χρειαστεί, εντός της δικαιοδοσίας της, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Σημείωσε δε ότι το μήνυμα της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις είναι: Συμμαζέψτε τους προϋπολογισμούς σας, αλλά με τρόπο που δεν θα πλήττει την ανάπτυξη.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών 

Σε χαμηλά τετραμήνου υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,3504 δολάριο.

Οι ευρωαγορές ενισχύουν τα κέρδη τους, με τον Euro Stoxx 50 να εμφανίζει κέρδη 0,8%.

Στις αγορές ομολόγων, καταγράφεται υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου, εν αναμονή της ανακοίνωσης για πρόσθετα μέτρα.

Ανοδικά κινούνται μετά την ανακοίνωση τα επιτόκια Euribor.  

Τι περίμεναν οι αναλυτές 

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα ο Ντράγκι είχε προαναγγείλει αποφάσεις στη σημερινή σύνοδο. Οι αγορές προέβλεπαν ότι:

* Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης, το οποίο βρίσκεται στο 0,25%, κατά 10 - 15 μονάδες βάσης.

* Η μείωση αυτή θα συνοδευτεί από την επιβολή αρνητικού επιτοκίου για τις καταθέσεις που δέχεται από τραπεζικούς ομίλους (σήμερα βρίσκεται στο μηδέν). Αυτό συνιστά ουσιαστικά «ποινή» για την κατάθεση χρημάτων στην κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για κίνηση που έχει ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν και μπορεί να συμβάλει σε υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ.

* Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμενόταν να προχωρήσει στην εισαγωγή ενός νέου προγράμματος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO), πιθανότατα με όρους που θα έχουν ως στόχο να αυξηθούν οι χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στον Νότο.

Οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση αναμένεται να «χαιρετιστεί» από τις αγορές. Περισσότερο συντηρητικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να απογοητεύσουν, οδηγώντας σε πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v